Ga naar de inhoud
Beruchte crimineel

Verdachte schietpartij Zwijndrecht zat jaren in de cel voor gewelddadige overvallen

Beeld © ANP / Politie

De 49-jarige man die op de vlucht is na de fatale schietpartij in Zwijndrecht gistermiddag, is een beruchte crimineel die al jaren bekend is bij politie en justitie. Hij blijkt een lang strafblad te hebben en werd in 2017 veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf vanwege gewelddadige overvallen.

De rechtbank in Den Haag heeft de gezochte man, Minh Nghia V., in 2017 de celstraf opgelegd, zo blijkt uit stukken. Hij zat vast in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Samen met twee andere mannen was V. betrokken bij de planning en uitvoering van een gewelddadige overval op een geldloper op 16 december 2015 in winkelcentrum Meerzicht in Zoetermeer.

260.000 euro

Ze pakten een geldkoffer met geld af onder bedreiging van een vuurwapen. De geldkoffer werd tegen een muurtje gezet en letterlijk open 'geramd' door een auto van de overvallers. De buit: 260.000 euro. 

Ook waren ze betrokken bij een poging tot overval op een geldloper in winkelcentrum Alexandrium te Rotterdam op 3 oktober 2016, en de voorbereiding van een of meer overvallen.

Politie
Lees ook:
Politie verspreidt naam en foto verdachte schietpartij winkelcentrum Zwijndrecht

De politie heeft vanochtend een naam en foto verspreid van de gevluchte man, nadat gisteren op klaarlichte dag een 66-jarige vrouw werd doodgeschoten bij winkelcentrum Walburg aan Hof van Holland in Zwijndrecht. De vrouw overleed door de schietpartij.

Ook schoot hij haar 38-jarige dochter neer; zij ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De verdachte, die volgens de politie 'Lucky' als bijnaam heeft, is de ex-partner van de dochter.

Minh Nghia V. leek weg te komen met zijn gepleegde overvallen, maar eind oktober 2016 werd hij - samen met een andere overvaller - opgepakt. Rechercheurs kwamen na onderzoek van een gevonden Volkswagen Caddy, die gestolen bleek te zijn, achter de identiteit de overvaller. En die bleek te linken aan Minh Nghia V..

De verdachten werden gevolgd en afgeluisterd, en zo kwam de politie erachter dat ze opnieuw een overval op een geldloper aan het voorbereiden waren.

Het Openbaar Ministerie eiste 9 jaar celstraf tegen V.. Hij had al een lang strafblad, en de kans dat hij in herhaling zou vallen, werd als hoog ingeschat. Hij ontkende en werkte niet mee aan onderzoeken.

Moeder
Lees ook:
Moeder (66) en dochter (38) beschoten in Zwijndrecht, moeder overleden

De rechter ging daarin mee. Hij benadrukte in zijn vonnis in 2017 dat de dader eerder veroordeeld is geweest tot 'forse gevangenisstraffen' en bovendien een nieuwe overval aan het voorbereiden was. "Ook is uit het dossier gebleken dat verdachte zich gedurende een periode van een jaar heeft beziggehouden met dergelijke overvallen op geldlopers en dat hij door het plegen van dergelijke feiten in zijn inkomsten voorziet."

Traumatische ervaring

De rechter wijst op de maatschappelijke onrust die dergelijke overvallen veroorzaken. "Voor de slachtoffers van dergelijke feiten kan dit een bijzonder traumatische ervaring opleveren. Verdachte heeft hier geen rekening mee gehouden en meer belang gehecht aan een mogelijke buit. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan."

De rechtbank sprak van 'strafvermeerderende factoren' en legde 7 jaar cel op. Wanneer V. weer op vrije voeten kwam, is niet bekend. De advocaat die V. in 2017 bijstond, geeft geen commentaar en verwijst door naar zijn huidige advocaat. Die wil niet reageren op vragen van RTL Nieuws.

Bekijk ook: Ooggetuige schietpartij Zwijndrecht vertelt

01:17
"Ze lag op de grond en hij schoot nog een keer."

Volgens het AD is de man al sinds 2001 in beeld bij politie en justitie vanwege overvallen, wapenbezit, bedreiging en autodiefstal. V. zou ook overvallen hebben gepleegd op banken in Heerjansdam en Heemstede.