Ga naar de inhoud
Discriminatie

FNV doet aangifte tegen vijf gemeenten om 'fraudescorekaart'

Een flatgebouw in Nieuwegein. Beeld © ANP / Sander Koning

Vakbond FNV heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangifte gedaan tegen de gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal omdat deze tot juni vorig jaar een zogeheten fraudescorekaart gebruikten bij de aanvraag van uitkeringen. Zo wilden ze uitkeringsfraude opsporen en voorkomen.

Volgens de klacht werkt het algoritme discriminatie in de hand. Het zou groepen mensen als risicogroep bestempelen op basis van automatisch profileren. Onder anderen woonwagenbewoners, bouwvakkers en alleenstaanden die in een 'mindere buurt' woonden, zouden door het systeem benadeeld kunnen worden.

De fraudescorekaart werd vanaf 2004 door 158 gemeenten ingezet, tot een gerechtelijke uitspraak in 2020. Vorig jaar juni onthulde een journalistencollectief van Lighthouse Reports, Argos en NRC dat sommige gemeenten toch gebruik bleven maken van de fraudescorekaart.

Toeslagenaffaire

FNV opende daarna een meldpunt waar uitkeringsgerechtigden zelf konden checken of ze bij de uitkeringsaanvraag als mogelijke fraudeur werden bestempeld. Bij het meldpunt kwamen 165 meldingen binnen.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong verwacht dat de Autoriteit Persoonsgegevens de vijf gemeenten een boete zal opleggen. "Ondanks alle waarschuwingen gingen deze gemeenten door met de inzet van risico-indicatoren die ook bij de toeslagenaffaire werden gebruikt", zegt ze. "Ik verwacht sowieso meer en strenger toezicht nu de AP zich, naast het verwerken van de gegevens, meer bezig gaat houden met de controle op het gebruik van algoritmes."

'Belastingdienst
Lees ook:
'Belastingdienst doet niets met tienduizenden tips over fraude'