Ga naar de inhoud
Medicijntekort

Medicijnfabriek in Leiden blijft toch open: InnoGenerics overgenomen

InnoGenerics in Leiden. Beeld © Marlieswessels.nl

Medicijnfabriek InnoGenerics in Leiden gaat toch een doorstart maken. De fabriek wordt overgenomen door Ofichem Groep uit Ter Apel, een Nederlandse leverancier van grondstoffen voor medicijnen. Het bericht komt twee dagen nadat de productie van medicijnen was stilgelegd.

Volgens de curator ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de overname met een bijdrage aan de fabriek.

Op 13 december vroeg InnoGenerics b.v. haar eigen faillissement aan, omdat het bedrijf niet meer aan haar verplichtingen kon voldoen. Het bedrijf werd vervolgens tot het einde van het jaar door het ministerie overeind gehouden.

Generieke medicijnen

Het bedrijf produceert als enige in Nederland op grote schaal zogenoemde generieke medicijnen. Dat zijn medicijnen waar geen patent meer op rust. Het gaat onder andere om medicijnen tegen epilepsie, diabetes, jicht, depressie en hart- en vaatziekten. Ofichem zegt niet alle productielijnen direct voort te kunnen zetten, waardoor het nog onduidelijk is welke medicijnen InnoGenerics blijft produceren.

Groot
Lees ook:
Groot medicijntekort dreigt: 'Voortdurende stress en angst bij patiënten'

Na het faillissement verklaarde minister Kuipers dat er voorlopig nog genoeg medicijnen beschikbaar waren, maar er binnen enkele maanden voor enkele geneesmiddelen alsnog tekorten konden ontstaan.

Nederland is sterk afhankelijk van producenten in Azië wat de leveringszekerheid van generieke medicijnen betreft. Het faillissement van InnoGenerics had de leveringszekerheid van de medicijnen dus op korte termijn kunnen verslechteren.

Minister: uitstekend nieuws

Minister Ernst Kuipers vindt het 'uitstekend nieuws' dat de geneesmiddelenfabriek toch een doorstart maakt. "Het draagt zeker bij aan de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland en in Europa, maar het neemt niet alle tekorten in één keer weg. Daarvoor moeten we echt veel meer doen."

Het ministerie van VWS had al 400.000 euro ter beschikking gesteld om de fabriek open te houden terwijl gezocht werd naar een overnamekandidaat. "Ik ben gevraagd om nog een keer een bedrag van 150.000 euro ter beschikking te stellen", zegt de minister. "Daar ben ik zeer toe bereid."