Ga naar de inhoud
Code oranje

Ongelukken en langzaam rijdend verkeer door sneeuwval

In Badhoevedorp kwam een auto in het water terecht. Beeld © Inter Visual Studio

Door de sneeuwval vanochtend zijn op meerdere plekken in het land ongelukken gebeurd. Ook staat er meer file dan normaal gesproken op vrijdagochtend, maar enorme drukte is vooralsnog uitgebleven.

"Het valt gelukkig nog mee", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen RTL Nieuws. "Maar er staat wel meer dan 100 kilometer file, voor een vrijdagochtend is dat zeer uitzonderlijk."

Files

Op veel plekken rijdt het verkeer een stuk langzamer vanwege de sneeuw. In onder meer Utrecht, het zuiden van Noord-Holland en Noord-Brabant zorgt dat voor files.

Het KNMI heeft voor vanochtend code oranje afgegeven. De waarschuwing voor de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en Limburg. Het instituut verwacht rond de 5 centimeter sneeuw per uur.

Code oranje

In deze provincies geldt code oranje:

  • Utrecht: van 8.00 uur tot 14.00 uur
  • Gelderland: van 8.00 uur tot 16.00 uur
  • Noord-Brabant: van 8.00 uur tot 14.00 uur 
  • Limburg: van 10.00 uur tot 16.00 uur

En in de andere provincies (met uitzondering van de Waddeneilanden) geldt code geel tot 18.00 uur.

De eerste ongelukken door de gladheid gebeurden gisterenavond en vannacht. Zo kwamen in Nieuw-Vennep en Badhoevedorp twee auto's in het water terecht.

Ook op de N59 bij Oosterland ging het mis. Daar kwam gisterenavond een strooiwagen van Rijkswaterstaat in de problemen. De wagen kwam in een sloot terecht. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Het
Lees ook:
Het sneeuwt in groot deel van het land, code oranje vanwege gladheid

Rijkswaterstaat adviseert mensen om zo veel mogelijk thuis te werken, gezien het voorlopig nog blijft sneeuwen. Moet je toch de weg op, dan is het advies om langzaam te rijden, goed afstand te houden, voorzichtig te remmen en ruimte te maken voor strooiwagens.

Rijkswaterstaat heeft wegens de gladheid sinds gisterenavond ruim 5 miljoen kilo zout gestrooid.