Ga naar de inhoud
Zorgfraude wijkverpleging

'Klein crimineel zorgbureau kan ongestraft frauderen'

Een verlaten bed in de thuiszorg, ter illustratie. Beeld © ANP / Kees van de Veen

Criminelen zouden vrij gemakkelijk en ongestraft een klein zorgbureau kunnen beginnen, met als doel om te frauderen. Er is namelijk geen vergunning nodig om een zorgbureau te starten; iedereen kan dit doen en dit lijkt niet altijd goed te gaan. Zorgverzekeraars waarschuwen voor zorgfraude, met name in de wijkverpleging.

Dit vertellen vijf zorgverzekeraars aan het NRC. Als voorbeelden noemen zij dat het terughalen van onterecht uitgekeerd zorggeld vaak onmogelijk is en dat strafrechtelijke onderzoeken naar dit soort praktijken slechts zelden worden opgestart. 

Waarschuwing verzekeraars

De zorgverzekeraars, DSW, CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis, pleiten dan ook voor een snelle wetswijziging, zo schrijft de krant. Volgens deze verzekeraars zit het probleem bij de huidige Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Een wet die sinds begin vorig jaar bestaat. 

Deze wet stelt dat een nieuwe zorgaanbieder met meer dan tien zorgverleners een vergunningsplicht heeft. Dit houdt in dat deze zorgaanbieder aan allerlei eisen moet voldoen, maar voor kleine zorgaanbieders geldt dit niet. Zij hoeven alleen te melden dat ze zorg willen leveren. 

Overheid
Lees ook:
Overheid faalt in aanpak zorgfraude: miljarden verdwijnen in verkeerde zakken

Hoge rekeningen

Het is dus vrij gemakkelijk om een eigen zorgbureau op te richten, omdat de eisen minimaal zijn. Maar veel van deze kleine bureaus blijken nu vaak opgericht te worden door criminelen, met als doel om te frauderen. Dit doen zij door hoge rekeningen te leveren aan klanten, of door zorg in rekening te brengen die zij nooit geleverd hebben. 

"Jan en alleman kan nu doodeenvoudig een zorgbureau oprichten", zegt manager Zorgcontrol John de Kruiff van Menzis. 

Risicoloos frauderen

De verzekeraars luiden daarom nu de alarmbel. Bregje Smans, specialist fraudebestrijding bij CZ zegt tegen het NRC: "Kleine zorgbedrijven blijven oppoppen en gaan er met grote bedragen vandoor".

Daarnaast geven de verzekeraars aan dat de criminelen op deze manier risicoloos kunnen frauderen. "Negen van de tien keer gaan bedrijven die gefraudeerd hebben failliet, en valt er niks te halen", zegt Mariska de Kleine van Zilveren Kruis tegen de krant.

Schorsing
Lees ook:
Schorsing voor verpleegkundige die erfenis patiënte accepteerde

Volledige controle

Meer controleren zou een logische oplossing kunnen bieden, ware het niet dat vooraf screenen vrijwel onmogelijk is. Daarnaast zou een volledige controle op nieuwe zorgaanbieders niet proportioneel bevonden worden, omdat dit leidt tot een hoge administratieve werkdruk. Redenen genoeg dus voor de zorgverzekeraars om alarm te slaan.