Ga naar de inhoud
'Zeer zware aanslagen'

Straffen tot 9 jaar cel geëist voor aanslagen Poolse supermarkten

De schade is enorm bij deze Poolse supermarkt in Tilburg Beeld © ANP / Arie Kievit

Tegen vijf verdachten van een serie aanslagen op Poolse supermarkten eind 2020 en begin 2021 zijn celstraffen tot negen jaar geëist.

Het Openbaar Ministerie spreekt van 'zeer zware aanslagen' met 'onwaarschijnlijk veel schade', gepleegd 'met angstaanjagend gemak'.

Geoliede machine

Volgens het OM waren de aanslagen het werk van een professionele organisatie, een 'geoliede machine' die de uitvoerders ronselde via Snapchat of Telegram, ze uitvoerig instrueerde en daarnaast op de hoogte bracht van de locatie.

"Er stonden chauffeurs klaar. Explosieve constructies waren in gereedheid gebracht. Vervolgens waren er binnen enkele weken vijf aanslagen. Zo'n reeks kan niet worden uitgevoerd zonder plan", meent de officier van justitie.

Op deze beelden is te zien hoe groot de ravage is in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther:

Poolse supermarkten in Heeswijk-Dinther en Aalsmeer opgeblazen

00:43

Honderdduizenden euro's schade

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 was het vijfmaal raak bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Beverwijk (tweemaal) en Tilburg. De explosies hadden een verwoestende werking en veroorzaakten voor honderdduizenden euro's schade. 

In Aalsmeer werden bij de eerste ontploffing brokstukken met glas en hout tot 30 meter ver weggeslingerd. De gevel werd uit het gebouw geblazen. Een auto ging in vlammen op en in een woning boven de winkel ontstond brand. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

Ook in Tilburg is de schade groot, blijkt uit deze beelden:

Tilburg opgeschrikt door explosie in Poolse supermarkt

00:58

Coördinerende rol

De hoogste straf hoorde Serginio S. (28) tegen zich eisen. Hij vervulde volgens het OM een coördinerende rol bij drie aanslagen. Medeverdachten Nadir el O. (23) en Antonio N. (27) hoorden celstraffen van zes jaar eisen. Tegen Sersinio D. (21) eiste het OM drie jaar celstraf en tegen Hyron A. (21) 22 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Het motief voor de aanslagen is nooit duidelijk geworden. Gezien de impact van de vijf aanslagen verweet het OM de verdachten dat zij niets hebben willen zeggen over hun opdrachtgevers. "Voor met name de eigenaren van de winkels is dat niet te verteren", zei de aanklager.

'Intimidatie-explosief'
Lees ook
'Intimidatie-explosief' Poolse supermarkt Beverwijk bleek megazware mijn

Verweren advocaten

Justitie beslist later nog over de eventuele vervolging van Desharo W. Hij fungeerde vermoedelijk als tussenpersoon. Hij is onder meer op camerabeelden gezien met Hyron A. en Sersinio D. en wordt gelinkt aan drie aanslagen. W. kreeg eind vorig jaar 26 jaar cel voor de vergismoord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy in Beuningen. Niemand heeft over hem willen verklaren.

Vanmiddag en volgende week voeren de advocaten van de vijf verdachten hun verweren. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Bekijk ook: Explosief Poolse supermarkt in Beverwijk

04:18
Bij een explosie in het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk is de achtergevel van een Poolse supermarkt flink beschadigd. Er zijn geen slachtoffers of gewonden.