Ga naar de inhoud
Verkeersinfarct Eindhoven

Sneeuw in midden en zuidoosten van het land leidt tot lange files

Archieffoto Beeld © ANP / Robin Utrecht

Door sneeuwval en gladheid is het in het midden, oosten en zuidoosten van het land erg druk op de weg. Rond Eindhoven is zelfs sprake van een verkeersinfarct en staat het verkeer muurvast.

Rijkswaterstaat telde vanochtend 690 kilometer file, en noemt dat de drukste ochtendspits sinds 2019. Rijkswaterstaat kijkt overigens alleen naar files op de snelwegen. 

ANWB: 800 kilometer

Volgens de ANWB, die ook de N-wegen meetelt, stond er rond 08.00 uur een kleine 800 kilometer file. Een drukke spits weliswaar, aldus de ANWB, maar zeker geen recordspits.

In het westen van het land merk je niks van die sneeuw, maar verder landinwaarts is het een heel ander verhaal. Vooral in Brabant en Limburg is sprake van overlast, en de weggebruiker heeft daarmee te kampen.

Het is sowieso al drukker op de weg omdat veel mensen de auto hebben gepakt vanwege een staking van het streekvervoer. Duizenden buschauffeurs, conducteurs en machinisten leggen volgens vakbond FNV vandaag en morgen het werk neer omdat zij boos zijn vanwege mislukte cao-onderhandelingen.

Ook vanavond weer glad

In Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kan plaatselijk 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen. "In de Limburgse heuvels kan het de hele ochtend wit blijven, elders verdwijnt de sneeuw in de eerste helft van de ochtend weer", zegt weerman William Huizinga van Buienradar. 

In de loop van de dag wordt het in het hele land droog, maar later vanmiddag komen er weer buien aan. Die kunnen best heftig zijn, zegt Huizinga, met hagel, onweer en winterse neerslag. Dat betekent ook dat het vanavond, vannacht en morgenochtend weer glad kan zijn.

Vanaf zaterdag wordt het droog, maar wel koud. 's Nachts vriest het licht, en overdag wordt het niet warmer dan een graad of 2 à 3.

Drukke
Lees ook
Drukke ochtendspits door staking streekvervoer, gladheid en sneeuw