Ga naar de inhoud
Aangiftecijfers

Stijging voertuigdiefstal zet door, oudere auto's populair bij dieven

Archieffoto Beeld © Getty

Vorig jaar zijn meer auto's gestolen dan de jaren ervoor. Met name oudere auto's zonder beveiligingssysteem zijn bij autodieven populair.

Dat meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) op basis van aangiftecijfers van de RDW en de politie.

Elektrisch en hybride

Afgelopen jaar waren er bijna 6000 (5973) autodiefstallen, zo'n 11 procent meer dan een jaar eerder. In iets minder dan de helft van de gevallen is de auto weer teruggevonden. Met 5973 stuks ligt het aantal gestolen personenauto’s overigens nog wel lager dan in 2019, het jaar voor corona uitbrak. Toen werden er 7107 voertuigen gestolen.

Dieven hadden het in 2022 vooral een stuk vaker gemunt op elektrische en hybride voertuigen. Toyota's werden het vaakst gestolen, zowel de elektrische varianten als de benzineauto's van het Japanse merk. De Toyota RAV 4 is het populairst bij het dievengilde.

De afgelopen jaren voerde Volkswagen de lijst aan, met populaire modellen als de Golf.

Man
Lees ook
Man voorkomt autodiefstal door op dak te springen: 'Ik weet niet wat me bezielde'

20 jaar en ouder

Volgens het LIV zijn auto's van drie, vier of vijf jaar oud het vaakst doelwit. Maar ook het aantal diefstallen van auto's van twintig jaar of ouder is volgens het kenniscentrum opvallend gestegen.

Behalve meer auto's werden er afgelopen jaar ook meer motoren, brom- en snorfietsen en bedrijfswagens gestolen. Het aantal diefstallen van motoren lag vorig jaar zelfs op het hoogste niveau in ten minste vijf jaar tijd. In totaal werden er ruim 22.300 voertuigen gestolen, zo'n 21 procent meer dan in 2021.

Bekijk ook - Autodiefstal 2.0: dieven knippen dak open

00:50
Zo gebeurt het ook: binnen een minuut kunnen criminelen via het dak de bedrading van het alarmsysteem doorknippen.