Ga naar de inhoud
Winterse wereld

Drukke ochtendspits door staking streekvervoer, gladheid en sneeuw

Vanochtend vroeg in de buurt van Waalre Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Gino Press

De ochtendspits is vanochtend vroeg begonnen door meerdere ongelukken door gladheid, meldt Rijkswaterstaat. De ANWB waarschuwde al voor drukte op de weg. Niet alleen vanwege winterse buien, maar ook door de landelijke staking van het streekvervoer. In vrijwel het hele land geldt code geel.

Rond 08.00 uur stond er bijna 800 kilometer file.

Door een ongeval met een vrachtwagen zijn op de A2 bij knooppunt Ekkersweijer twee rijstroken dicht. Dat levert veel vertraging op rondom Eindhoven.

Winterse buien

Ook op de A27 richting Utrecht is vlak voor knooppunt Everdingen een ongeluk gebeurd. Verkeer kan omrijden via de A15 en de A2. De ANWB ziet verder dat op veel plekken in het zuiden van het land langzaam wordt gereden vanwege winterse buien.

In Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kan plaatselijk 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen. "In de Limburgse heuvels kan het de hele ochtend wit blijven, elders verdwijnt de sneeuw in de eerste helft van de ochtend weer", zegt weerman William Huizinga van Buienradar. Vanavond kan het opnieuw glad zijn door winters weer.

Naast het slechte weer kan het ook druk zijn als gevolg van een staking in het streekvervoer vanwege stukgelopen cao-onderhandelingen. Duizenden buschauffeurs, conducteurs en machinisten leggen volgens vakbond FNV vandaag en morgen het werk neer.

Wat de impact hier precies van wordt, is moeilijk in te schatten. Zo gaat het alleen om vakbondsleden van FNV die staken, CNV-vakbondsleden doen niet mee.

Bekijk hier hoe de sneeuwbuien over het land trekken:

Dan die staking. Er wordt alleen door regionale vervoerders gestaakt. Dat betekent dat treinen van de NS rijden en ook in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam metro's, trams en bussen geen hinder ondervinden. Personeel van deze vervoerders valt onder andere cao's.

'Koffiedik kijken'

Vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz konden gisteren geen garanties over de stand van zaken voor het openbaar vervoer geven. Allemaal zeiden ze dat ritten waarschijnlijk vervallen en dus wordt reizigers geadviseerd gebruik te maken van ander vervoer.

Regionale
Lees ook:
Regionale vervoerders waarschuwen voor gevolgen landelijke staking

Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) kon de situatie ook slecht inschatten en noemde het 'koffiedik kijken'.

Rijkswaterstaat merkt de gladheid vanochtend ook al op de wegen: