Ga naar de inhoud
'Minder urgentie'

'Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire kan nog tot 2030 duren'

Op de Dam in Amsterdam protesteerden in 2021 gedupeerden van de toeslagenaffaire tegen de politiek en de Belastingdienst Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Gemeenten maken zich zorgen over de herstelaanpak van de toeslagenaffaire. Peter Heijkoop, bestuurder bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), denkt dat het nog tot 2030 kan duren voordat alle gedupeerden volledig gecompenseerd zijn.

Heijkoop, zelf ook wethouder in Dordrecht, deed die uitspraak in de uitzending van Nieuwsuur. Volgens de bestuurder lijkt de urgentie om de toeslagenaffaire af te handelen weg te ebben door de andere crises waarmee de overheid te maken heeft.

De bestuurder sluit niet uit dat er in de toekomst ook een parlementaire enquête komt naar de hersteloperatie, omdat daarin 'heel veel ellende samenkomt die de huidige relatie tussen burger en overheid weerspiegelt'. Hij noemde dat 'heel treurig'.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden toeslagenkinderen krijgen compensatie niet op tijd

Gemeenten ondersteunen gedupeerden van de toeslagenaffaire zolang de Rijksoverheid hen niet gecompenseerd heeft. Slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben bijvoorbeeld schulden opgebouwd, zijn hun huis of baan kwijtgeraakt en soms ziek geworden.

Twee jaar geleden viel het kabinet vanwege de toeslagenaffaire. Een commissie oordeelde eerder dat de volledige ambtelijke en politieke top verantwoordelijk is voor de onterechte fraudeverdenkingen van de Belastingdienst.

Grote problemen

Duizenden mensen stonden jarenlang ten onrechte bij de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur, waardoor ze in grote problemen kwamen.