Burgers en uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst, DUO en het CBR hebben nog steeds last van 'ondoorzichtige, niet-flexibele en foutgevoelige' uitvoering van wetten. Daarom trekken de organisaties nu aan de bel, zegt een groep die onder meer bestaat uit hoge ambtenaren.
Volgens Abdeluheb Choho, die de groep vertegenwoordigt, worden het beleid en de uitvoering daarvan steeds complexer. Dit zou ten koste gaan van het vertrouwen van burgers in de overheid.
De conclusies waar de groep over schrijft, komen overeen met de bevindingen van de Kamercommissie die de uitvoeringsproblemen voorjaar 2021 onderzocht.
Foutgevoelig
Choho, die vandaag het rapport aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp overhandigde, zegt: "Juist de mensen die afhankelijk zijn van de overheid lopen hierdoor steeds vaker vast, zien door de bomen het bos niet meer en krijgen niet de hulp die zij nodig hebben."

"Dit komt niet doordat onze mensen niet hard genoeg werken, zeker niet. Maar omdat het beleid steeds complexer wordt en omdat het ons steeds vaker ontbreekt aan de tijd, de mensen en de middelen om alles wat er in Den Haag beloofd wordt echt waar te maken", zegt Choho.
Voor de uitvoering van wetten en beleid is de laatste tijd veel aandacht in Den Haag, onder meer naar aanleiding van het toeslagenschandaal. Uitvoerders zijn de loketten waar burgers in aanraking komen met de overheid. Ze zijn daarom belangrijk voor het vertrouwen van mensen in diezelfde overheid.
Ingewikkelde wetten
Burgers komen in sommige gevallen klem te zitten en zien door de bomen het bos niet meer. Dit zou vooral komen door ingewikkelde wetten en de toename van het aantal regels. Dit levert ambtenaren meer werk op, terwijl er juist een tekort aan mensen is. In veel gevallen gaat het overigens wel goed, benadrukken de ambtenaren.

De groep schrijft dat er 'eerder en beter worden samengewerkt tussen politiek, beleid en uitvoering'. De groep is in het leven geroepen naar aanleiding van het rapport van de Kamercommissie, onder leiding van toenmalig VVD-Kamerlid André Bosman.
Hoewel het kabinet sindsdien goede stappen heeft gezet, maken de leden zich 'ernstig zorgen over de toekomstbestendigheid van onze dienstverlening'.
Torenhoge ambities
Waar de complexiteit van wetten toeneemt en de politiek 'torenhoge ambities' heeft, komt te weinig geld vrij om de uitvoering en dienstverlening te verbeteren, zegt de groep. Bovendien is de informatievoorziening nog altijd niet op orde. "IT-systemen zijn verouderd en de gegevensuitwisseling is onvoldoende om burgers en ondernemers goed te helpen."