Bewindslieden, bestuurders en topambtenaren moeten niet zelf hun werkgerelateerde chatberichten wissen. In plaats daarvan moeten berichten automatisch worden opgeslagen in een beheersysteem van de organisatie.
Dat adviseert het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding vandaag in een rapport. Het Adviescollege werd vorig jaar ingesteld naar aanleiding van de 'sms-gate' rond premier Mark Rutte, in mei.
Toen kwam aan het licht dat premier Mark Rutte jarenlang dagelijks sms'jes van zijn telefoon verwijderde. Naar eigen zeggen omdat hij te weinig opslagcapaciteit op zijn telefoon had. De premier zou iedere dag hebben gekeken welke berichten hij zelf relevant vond om te bewaren, en die hebben doorgestuurd naar zijn ambtenaren. De rest wiste hij zelf.
Kritiek van oppositie
Dat leidde tot veel kritiek bij andere politieke partijen. Kamerleden van de oppositie zeiden dat hij met deze manier van selecteren bewust belangrijke informatie achterhield. Volgens Rutte zelf handelde hij volgens de richtlijnen.

Het Adviescollege adviseert om alle werkgerelateerde chatberichten van personen in sleutelfuncties op te slaan in een beheersysteem van de organisatie. Het gaat dan om de berichten van bewindslieden, bestuurders en de ambtelijke top. Dat zou dan niet handmatig en per stuk moeten gebeuren, maar structureel, als geheel en zoveel mogelijk geautomatiseerd. Dit advies geldt niet voor alle overige overheidsmedewerkers.
Uitgangspunt bij het advies is dat toegang tot overheidsinformatie noodzakelijk is voor het goed functioneren van het openbaar bestuur en de democratische rechtstaat.
Permanent bewaren
Voor de bewaartermijn luidt het advies om chatberichten van bewindslieden en bestuurders permanent te bewaren. Voor de ambtelijke top is dat volgens het advies alleen maar tijdelijk nodig, bijvoorbeeld een aantal jaar.

Om dit in de praktijk toe te kunnen passen, zouden sleutelfunctiepersonen hun privé- en werkberichten voortaan gescheiden moeten houden. Hoe ze dat precies zouden moeten doen, wordt niet duidelijk gemaakt.