Ga naar de inhoud
'Altijd lastig'

Pubers lopen soms weg met de ideeën van Andrew Tate: 'Hoort bij de leeftijd'

Andrew Tate Beeld © AP Photo / Alexandru Dobre

Vrouwonvriendelijke opmerkingen, extreem conservatieve gedachten: de omstreden influencer Andrew Tate heeft niet alleen invloed op sociale media, maar ook in het klaslokaal en aan de eettafel. Docenten van middelbare scholen zien een tweedeling in de discussie over Tates opvattingen. "Wat gaat er in hun hoofden om over hoe je als man hoort te zijn?"

"Het is altijd lastig bij pubers, vind ik", zegt docent maatschappijleer Keimpe Stroes. Foute grappen horen er volgens hem bij, maar hij ziet het gesprek over Andrew Tate in de klas stilvallen. "Je hebt de rechts-conservatieve jongens en met name meisjes die meer in de inclusieve hoek zitten", vertelt hij. "Die hebben niet zoveel zin meer om elkaar te overtuigen of met elkaar in gesprek te gaan."

Ex-kickbokser
Lees ook:
Ex-kickbokser en beruchte influencer Andrew Tate vast om mensenhandel

Rob Molenkamp, ook docent maatschappijleer, is geboeid door de discussie. "Vinden ze het fascinerend, maar weten ze dat het niet de werkelijkheid is, of hebben ze de neiging om ook een beetje zoals Tate te worden?" Hij is van plan om het gesprek met zijn leerlingen aan te gaan. Het Vathorst College in Amersfoort, waar hij werkt, heeft veilig internetgebruik al wel verwerkt in een programma voor leerlingen.

Molenkamp heeft niet het idee dat de fascinatie over Andrew Tate wordt weerspiegeld in het gedrag van de leerlingen. "Leerlingen zijn juist vriendelijke en zachtaardiger dan vroeger."

Hoe zit dat thuis?

Ook aan de keukentafel komt het gedachtegoed van Tate terug, wat volgens opvoeddeskundige Marina van der Wal best even schrikken kan zijn voor ouders. "Sommigen hebben het idee dat de opvoeding is mislukt, dat hun zoon een vrouwenhater is. Je ziet zelfs sommige ouders die er echt van walgen."

Verboden
Lees ook:
Verboden wapens en veel cash in appartement opgepakte influencer Tate

Die gevoelens kunnen ouders het beste aan de kant zetten, adviseert Van der Wal. Het is volgens haar belangrijker om vragen te stellen aan het kind, bijvoorbeeld wat hij of zij interessant vindt aan de uitspraken van Tate. "Op die manier kom je erachter wat jouw kind werkelijk denkt, of hij helemaal deep into Tate is, of alleen maar een aantal dingen heeft gehoord en 'gezellig' aan het meeroepen is."

Fenomeen

Het is ook geen eenzijdige discussie. Volgens de opvoeddeskundige zouden ouders ook zelf zich moeten interesseren voor 'het fenomeen Tate', om erachter te komen wat de influencer buiten zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen nog meer te zeggen heeft. "Daarin zitten natuurlijk ook zaken die wel hout snijden."

Kaag:
Lees ook:
Kaag: rechts-extremisten en complotdenkers bedreigen democratie

Een ouder kan ook beter niet in de aanval gaan. "Zodra je een idool van een puber aan het affakkelen bent, ben je eigenlijk het kind zelf ook aan het affakkelen", stelt Van der Wal.

Gesprek aangaan

Het idoliseren van figuren zoals Tate hoort volgens Van der Wal ook gewoon bij de puberteit. "Een paar jaar geleden waren ouders helemaal in paniek als een zoon Badr Hari wilde zijn. Nu zijn we in paniek als een jongen Tate als idool heeft. Maar dat hoort gewoon bij de leeftijd."

Thuis is het volgens Van der Wal belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Woordgebruik en gedrag dat thuis wordt toegestaan, heeft volgens de opvoeddeskundige een grote invloed op mogelijk seksistisch gedrag van zoons. "Als jij toestaat dat je zoon het aan tafel heeft over lekkere wijven en daar geen perken aan stelt, heb je enorme invloed op het seksistische gedrag van je zoon."

'TikTok
Lees ook:
'TikTok toont nieuwe gebruiker nazi-video's binnen anderhalf uur'

Toch is het uiteindelijk vooral belangrijk om te luisteren, stelt Van der Wal. "Ieder mens krijgt op een gegeven moment te maken met het feit dat iemand die jou dierbaar is een compleet andere mening heeft. Dan is het belangrijk om te zeggen: ik hou van jou en ik ben het hier niet mee eens. Agree to disagree."