Ga naar de inhoud
Natte sneeuw en hagel

Harde windstoten en winterse buien, code geel van kracht

Beeld © Robin Utrecht

Waar het vanochtend en in het begin van de middag nog zonnig was met een blauwe lucht, komt daar momenteel langzaam verandering in. Het wordt onguur en onstuimig als gevolg van winterse buien, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

Het was de afgelopen dagen nog even onzeker of het echt zou gaan gebeuren, maar jawel: een lagedrukgebiedje, 'polar low' geheten en afkomstig uit Noorwegen, trekt over Nederland en dat zorgt voor stevige buien en redelijk wat wind. 

Zo'n polar low kán gepaard gaan met sneeuwdump, maar daar is in dit geval beslist geen sprake van. Wat we wel kunnen verwachten zijn winterse neerslag en wind. "Dan moet je denken aan natte sneeuw, hagel, mogelijk een klap onweer en windstoten met aan de kust een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur", zegt Middendorp.

Bekijk hier de actuele Buienradar:

De winterse neerslag is halverwege de middag het land binnengekomen in het noordwesten. Vooral de Waddeneilanden, de noordelijke helft van het vasteland en de Noord-Hollandse kust krijgen te maken met zware wind. Die zal aanhouden tot in de loop van de avond.

Vannacht trekken de buien verder het land binnen. "Het is niet helemaal ondenkbaar dat de sneeuw vannacht even blijft liggen", zegt Middendorp. "Ik verwacht geen dik sneeuwdek, maar het kan plaatselijk wel eventjes wit worden. Het hele land kan ermee te maken krijgen, maar je moet er wel een beetje geluk mee hebben en het zal allemaal ook vrij snel weer zijn opgelost."

Code geel

De winter blijft tot morgenochtend vroeg bij ons. "Al verwacht ik dat de meeste buien in de ochtendspits het land weer zijn uitgetrokken. Vannacht komen we ook niet tot vorst, dus heel grootschalige gladheid verwacht ik niet."

In de nachtelijke uren is dat nog anders. Daarom is er code geel van kracht in een groot deel van het land, met uitzondering van het noordwesten en het noorden. Het KNMI waarschuwt voor gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Komende vrijdag trekt er vermoedelijk eenzelfde lagedrukgebiedje met winterse buien over, maar de timing daarvan is nog enigszins onzeker. Het weekend verloopt naar verwachting droger, kouder en met minder wind. Het is nu 5 à 6 graden, zondag ligt de temperatuur op 2 à 3 met 's nachts vorst.

Bekijk ook: deze winter is uitzonderlijk warm

01:09
"Er staan planten in bloei die pas in april, mei in bloei moeten komen", zegt bioloog Arnold van Vliet