Ga naar de inhoud
Stagiaire ontslagen

Commotie op kinderopvang Amsterdam na 'onacceptabele beelden' op TikTok

Beeld ter illustratie: één van de locaties van Kindergarden. Beeld © ANP

Een stagiaire van kinderopvang Kindergarden in Amsterdam is per direct ontslagen na het delen van 'onacceptabele en ongepaste' beelden van kinderen. Ondanks het vierogenprincipe, waarbij altijd één volwassene moet kunnen meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker, kon zij toch herkenbare filmpjes van de kinderen maken en die delen op sociale media.

Dat bevestigt de organisatie tegenover RTL Nieuws. Kindergarden heeft melding gedaan bij de politie, die onderzoekt nu of er strafbare feiten zijn gepleegd. Directeur Nicole Krabbenborg benadrukt desgevraagd dat het niet gaat om naaktbeelden of een zedendelict, de politie bevestigt dat. "Maar het zijn wel onacceptabele beelden."

Kindje valt

Zo gooit de stagiaire van de vestiging Amsterdam Stadstimmertuin een bal naar één van de kindjes, waarna het kindje op de grond valt. Op een ander beeld laat de stagiaire een foto zien van twee zoenende mannen en vraagt zij aan een kindje wat er op de foto gebeurt. In een ander beeld is een kindje in tranen, weer een ander kindje steekt de middelvinger op.

Ook is een kindje op het toilet te zien en wordt een kindje verschoond, waarbij de benen van het kindje zichtbaar zijn. Daarnaast liggen twee kindjes op elkaar, volgens de directeur in een 'spelende situatie'. "Maar dit wil je niet, en het is absoluut onacceptabel dat dit is gebeurd."

Overblijfmeester
Lees ook:
Overblijfmeester dwingt groep 5 'tot huilens toe' naar horrorfilms te kijken

Alle ouders van de opvanglocatie zijn gisteren geïnformeerd door middel van een brief. De ouders van wie de kinderen op beeld te zien zijn, zijn persoonlijk gebeld. "Dit is gedrag dat wij in geen enkele vorm tolereren", stelt Krabbenborg. "Het is absoluut onacceptabel. Dit is vooral dramatisch voor de ouders, en daarom zoeken wij tot in detail uit wat er is gebeurd. We doen er alles aan om tot deze informatie te komen."

Vierogenprincipe

Op sociale media reageren ouders geschokt. Veel van hen vragen zich af hoe dit kon gebeuren zonder dat een andere werknemer de stagiaire terechtwees. In 2013 werd het landelijk verplicht om altijd 'met vier ogen' op een groep kinderen te letten. De maatregel was bedoeld om de veiligheid in de kinderopvang te vergroten en misbruik te voorkomen.

Dat het in dit geval toch leidde tot het maken van filmpjes waarbij kinderen herkenbaar online werden gezet, vindt ook Krabbenborg vervelend. "De stagiaire geeft aan nooit alleen te zijn geweest, er was altijd een begeleider bij aanwezig. Die begeleider was alleen niet op de hoogte van de filmpjes, dat geeft de stagiaire ook toe."

Uitbreiding
Lees ook:
Uitbreiding kinderopvang vrijwel onmogelijk: 'Tienduizenden medewerkers tekort'

De politie laat RTL Nieuws weten te onderzoeken of sprake is van strafbaar gedrag. "Maar vooralsnog is de stagiaire geen verdachte."

Directeur Krabbenborg stelt ook dat de stagiaire 'geen misdadiger is'. "Wat ze gedaan heeft is onacceptabel, daarvoor zijn consequenties: ze is haar baan kwijt en mag waarschijnlijk haar opleiding niet afmaken. Dat is voldoende straf, maar wat gebeurt op sociale media kan echt niet. Ze heeft erg veel spijt van haar daden en toont berouw." 

Ouders geïnformeerd 

De beelden werden door de stagiaire gefilmd en belandden uiteindelijk op TikTok. Kindergarden werd daar zondag over geïnformeerd door een ouder die zijn kind had herkend op de beelden. De beelden zijn diezelfde middag nog verwijderd, maar volgens het kinderdagverblijf was de 'compilatie van beelden' toen al door andere gebruikers op sociale media overgenomen. Er is daarna door de organisatie een crisisteam opgezet, de politie is ingeschakeld, er is contact opgenomen met de GGD als toezichthouder en de school is door de stagiaire zelf geïnformeerd.

Kindergarden organiseert morgen een informatieavond voor de ouders van wie de kinderen op de video te zien zijn. Donderdag zal zo'n avond worden gehouden voor de overige ouders.