Ga naar de inhoud
Vroeg asiel aan

Vermoedelijke IS-veiligheidschef opgepakt in Arkel, verdacht van oorlogsmisdaden

Beeld © AFP

Een 37-jarige man die ervan wordt verdacht tussen 2015 en 2018 in Syrië een leidinggevende functie te hebben vervuld bij de veiligheidsdienst van IS, is in Arkel opgepakt. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdrijven in Syrië.

Hij vroeg in 2019 asiel aan in Nederland en woont sinds 2020 in Arkel. Volgens het OM was de man ook betrokken bij de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra.

De Landelijke Recherche en het Openbaar Ministerie startten een onderzoek, nadat informatie was ontvangen over zijn verleden. Het OM vermoedt dat hij veiligheidschef was binnen Islamitische Staat. 

VS:
Lees ook:
VS: nieuwe leider Islamitische Staat uitgeschakeld in Syrië

Daarvoor zou hij twee jaar dezelfde functie hebben vervuld bij terroristische organisatie: Jabhat al-Nusra. Beide posities zou hij hebben bekleed in en rond het vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.

Waarvan wordt hij verdacht?

De verdachte wordt 20 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Hij hoort dan of hij langer vast moet blijven zitten.

Officieel wordt hij volgens een woordvoerster van het OM verdacht van lidmaatschap van twee terroristische organisaties. Daarnaast wordt hij, gezien zijn hoge functie, verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie met de bewuste bedoeling om internationale misdrijven te plegen.

Bijna
Lees ook:
Bijna 16 jaar cel voor 'Balie-jihadist' Aziz A.

Het gebeurde vaker dat in Nederland Syriërs werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terroristische organisaties in Syrië. In 2021 werd de zogenoemde Balie-jihadist Aziz A. veroordeeld tot bijna 16 jaar cel, omdat hij tussen 2011 en 2014 deelnam aan Jabhat al-Nasra. Hij had daar, zo concludeerde eerst het OM en later de rechter, een leidinggevende positie.

Zijn broer Fatah werd ook veroordeeld voor deelname aan dezelfde organisatie. Hij kreeg een lagere straf. 

Herkend tijdens vertoning documentaire

Aziz A. dankt zijn bijnaam aan de manier waarop hij in Nederland in beeld kwam.Tijdens de vertoning in debatcentrum De Balie in Amsterdam van een documentaire over het Syrische Raqqa - hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS) - werd Aziz herkend door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently.

Journalist
Lees ook:
Journalist Ans Boersma stelt Staat aansprakelijk om reputatieschade

Aziz is ook de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte. De Syriër ontkent met klem dat hij ooit heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie.