Ga naar de inhoud
Bijna gehalveerd

De Hypotheker ziet aantal hypotheekaanvragen nóg verder dalen

Een makelaarskantoor in Delft, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Het aantal hypotheekaanvragen is in de afgelopen maanden bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. De reden daarvoor laat zich raden: door de sterk stijgende hypotheekrente sluit bijna niemand meer een hypotheek over. Door de afkoelende woningmarkt krijgen jonge huizenkopers wél vaker een voet tussen de deur.

Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat het aantal hypotheekaanvragen daalde. Toen meldde de hypotheekadviseur dat tussen juli en september minder aanvragen binnenkwamen.

Nieuwste cijfers

De cijfers die vandaag door de hypotheekbemiddelaar gepubliceerd zijn, laten zien dat tussen oktober en december nog minder hypotheken aangevraagd werden. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder gaat het om een daling van 45 procent.

Jonge huizenkopers tot 35 jaar maken door deze ontwikkelingen wel steeds meer kans op een woning, denkt De Hypotheker. Zo was in deze leeftijdscategorie in de laatste maand van het jaar sprake van een stijging van 9 procent van het aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning ten opzichte van een jaar geleden.

Omslag
Lees ook:
Omslag op huizenmarkt: gemiddelde hypotheekbedrag fors gedaald

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft zei een paar weken geleden tegen RTL Z nog wel dat hij niet zeker weet of het voor jongeren makkelijker wordt om een woning te kopen.

"Het is zeker zo dat er momenteel meer aanbod is dan vorig jaar, toen er vrijwel niets te koop stond. Maar mensen kunnen door de gestegen rente ook minder lenen", legde hij uit.

Woning- én hypotheekmarkt koelen af

De rente steeg sinds begin vorig jaar met 3 procentpunt. Dat was historisch. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning daalde daardoor volgens de laatste cijfers van De Hypotheker met 11 procent. In het vierde kwartaal lag dit bedrag met 298.000 euro zelfs voor het eerst sinds twee jaar onder de grens van 300.000 euro.

Historisch
Lees ook:
Historisch jaar voor de hypotheekrente, maximaal leenbedrag keldert

Tegelijkertijd daalde de gemiddelde prijs voor een koopwoning met bijna 4 procent in het vierde kwartaal. Het is volgens De Hypotheker voor eerst sinds jaren dat zowel de woning- als de hypotheekmarkt een afkoeling laat zien.

Daling in heel 2022

In heel 2022 daalde het totale aantal hypotheekaanvragen dat De Hypotheker behandelde met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bekijk ook: moet je op een prijsdaling wachten op de woningmarkt?

02:57
Vorig najaar legden we in deze video uit wat de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt betekenen voor potentiële kopers.