Ga naar de inhoud
Klimaatactivisten

Dertig aanhoudingen bij ontruiming gebouw Universiteit van Amsterdam

De politie verricht aanhoudingen na de bezetting van het UvA-gebouw in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / NieuwsFoto.nl / Laurens Niezen

De mobiele eenheid van de politie heeft een gebouw van de Universiteit van Amsterdam ontruimd, dat sinds vanmiddag bezet werd door tientallen klimaatactivisten. Zij eisten dat de UvA banden met Shell verbreekt. De politie heeft 30 personen aangehouden binnen en buiten het pand.

Het gebouw aan het Turfdraagsterpad kon iets na 23.00 uur weer worden overgedragen aan de eigenaar, meldt de politie.

Volgens een woordvoerder van de actievoerders hadden 'tientallen' activisten zich verschanst in het gebouw van de voormalige Academische Club.

Eerder op de dag sprak een vertegenwoordiging van het college van bestuur van de universiteit met de actievoerders. Daarnaast heeft het college ook laten weten dat bezetting niet is toegestaan op de UvA. Omdat de actievoerders niet direct konden toezeggen of ze zouden vertrekken, deed de UvA aangifte van huisvredebreuk.

Niet gebruikt voor onderwijs

Het gebouw werd niet gebruikt voor onderwijs en was op het moment van de actie gesloten. Volgens de actievoerders sponsort Shell verschillende groene onderzoeksprojecten. Daarmee draagt de universiteit bij aan de 'greenwashing' van de oliemaatschappij, vinden de actievoerders. Ze willen dat er meer transparantie komt over de samenwerkingen tussen de UvA en de fossiele industrie.

Bekende
Lees ook:
Bekende Nederlanders zeggen het nu hardop: 'Ik ben klimaatactivist'

De groep heeft spandoeken waarop onder meer staat 'End fossil. Occupy!' en 'Shell violates human rights but is welcome at the UvA'. De actievoerders zijn onder meer van University Rebellion UvA, End Fossil Occupy NL en krakersbeweging Mokum Kraakt.

Geen concessies

Een woordvoerder van de actievoerders liet eerder weten dat ze sowieso tot 22.00 uur in het gebouw zouden blijven. "Er zijn geen concessies gedaan, dus wij zien geen reden om te vertrekken."

Duizenden
Lees ook:
Duizenden mensen demonstreren tegen ontruiming 'bruinkooldorp' Lützerath

"De actievoerders zijn bezorgd over het klimaat, wij ook" aldus Jan Lintsen, vicevoorzitter van het college van bestuur. Het college heeft aan de demonstranten laten weten een debat te zullen organiseren op de UvA over bedrijven zoals Shell. 

De universiteit laat in een reactie weten niet te werken aan het bevorderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en dat er geen onderzoek gedaan wordt naar fossiele brandstoffen. "De samenwerking met externe partijen is altijd op onze voorwaarden waarbij de academische vrijheid, onafhankelijkheid en integriteit nooit in het geding mogen zijn."