Regen waar maar geen einde aan komt, veel mensen worden er niet vrolijk van. Maar als die regen via plafond of gevel je huis binnenkomt, is de ellende pas echt compleet. Dakdekkers hebben deze kletsnatte dagen de handen vol aan lekkages: "Toch niet wéér eentje, dacht ik op gegeven moment."
"Het is een gekkenhuis", roept een dakdekker uit de omgeving Tilburg haastig in de telefoon. "Schrijf dat maar op. Verder heb ik geen tijd er met u over te praten. Ik sta bij een klant voor de deur en we moeten vandaag wel vijftig adressen af."
Volgezogen bakstenen
Ook Robin den Brok van Meesman Dakdekkers uit Drunen heeft het druk. "Normaal word ik amper gebeld voor lekkages. Maar afgelopen week wel een keer of dertig, zowel door nieuwe als bestaande klanten. Toch niet wéér eentje, dacht ik op een gegeven moment."
Hij vervolgt: "Meestal gaat het om doorslag door stenen, bakstenen, die zich helemaal vol hebben gezogen. Dat gebeurt bijvoorbeeld veel bij schoorstenen. Die hebben dan wat slechtere voegen. En als daar dan de hele tijd harde regen en wind opstaat, zoals nu, dan gaat het mis."

Zet je even schrap voor wat vakjargon. Want op platte daken of balkons waar – zoals nu – heel veel regenwater blijft staan, kun je iets zien optreden dat 'capillaire werking' heet. Bijvoorbeeld bij de aansluiting van het dak en de gevel. "Water trekt dan op via het daklood en komt dan via de spouwmuur naar binnen. Als het zoveel regent als nu, kan dat voor problemen zorgen."
Helemaal mis
Lisette, ook uit Drunen, is een van de ongelukkigen die met een lekkage zit te kijken. "Wij wonen in een oude boerderij, uit 1898. Die hebben we drie jaar geleden gekocht. Maar nu blijkt dat-ie deze weersomstandigheden niet helemaal aankan, zullen we maar zeggen."
Net voor het weekend riep haar zoon vanuit de wc: "Er is hier iets helemaal mis." Toen Lisette en haar man poolshoogte gingen nemen, bleek er water vanaf de zolder naar beneden te komen, zo door de muur en het plafond van het kleine kamertje heen. "De lamp zat ook vol water."

Ze vertelt: "We durven zelf het dak niet op. Dus we moeten er nog iemand naar laten kijken. Maar ergens gaat met dit extreme weer iets mis, dat is duidelijk."
Aan de andere kant van het land, in Zandvoort, zit Carla in haar jaren 30 etagewoning ook met de gebakken peren. Op maar liefst drie plekken in huis komt water binnen: in de slaapkamer, badkamer en keuken.
Natte plek die groeit
"De lekkage in de keuken is het ergst. Ik heb een wit plafond, waar nu een natte plek in zit die steeds groter wordt."
Boven de keuken van Carla zit het balkon van haar bovenbuurman. "Daar zou het vandaan kunnen komen. Een maand geleden was het ook al nat. Toen heeft hij takken en blaadjes weggehaald, waardoor het water weg kon lopen. We dachten dat het daarmee verholpen was, maar niet dus."
Boven het raam in de slaapkamer van Carla tekent zich op het plafond ook een natte, donkere plek af. En tot overmaat van ramp gebeurt datzelfde in badkamer: "Geen idee waar dat vandaan komt. Ik zit in een rolstoel en kan zelf het dak niet op."
Geen tijd
Haar buurman belde een lekdetectiebedrijf: "Die zouden vanmiddag komen. Maar ze belden af, omdat er allerlei spoedklussen tussendoor kwamen. Die waren nog dringender."
"Stuur iedereen met een lekkage maar door naar ons", roepen ze lachend in de hoorn bij Peters Daktechnieken uit Veghel. Ook Aaron Peters ziet de gevolgen van de onophoudelijke regen. "We zijn volop aan het rijden nu, ja."

Platte daken, schoorstenen, maar ook pannendaken, met een beetje pech kan alles gaan lekken deze dagen. De zzp'er vertelt: "We zijn vooral noodoplossingen aan het maken nu. Pannen terugleggen die van daken zijn gewaaid, zeilen spannen."
De definitieve reparaties laten even op zich wachten. Omdat het druk is, maar ook omdat het buiten droog moet zijn om echt aan de slag te kunnen. "Bitumen branden op een plat dak bijvoorbeeld, dat kan alleen als niet regent."
Meer meldingen Interpolis
Robin van Meesman Dakdekkers vult aan: "Een schoorsteen voegen en voorzien van nieuw loodwerk, daarvoor moet het ook droog zijn."
Joost van Buchem van verzekeraar Interpolis vertelt dat er de afgelopen dagen ruim 100 meldingen binnenkwamen over wateroverlast. "Zeggen dat het storm loopt is overdreven, maar het zijn er zeker meer dan normaal. Het gaat vooral om lekkages in Noord-Brabant, waar nu over gebeld wordt."

Van Buchem legt uit dat schade door bijvoorbeeld harde wind een onmiddellijke piek aan meldingen oplevert. Bij waterschade komen de meldingen veel meer verspreid binnen: "Wind zorgt direct voor omgewaaide bomen, kapotte daken, noem maar op. Schade door regen ontstaat vaak meer geleidelijk, pas als het langere tijd nat blijft."
Op de website van de verzekeraar is te lezen dat niet alle schade door regen onder de verzekering valt. Zo staat er bijvoorbeeld onder het kopje 'niet verzekerd': 'Hevige regen die tegen de zijkant van je muur slaat zorgt voor vochtplekken in je huis.' Datzelfde geldt ook voor 'houtwerk van je huis dat is aangetast door jarenlange regenval'.
Drup drup
Lieke uit Leidsche Rijn hing vorige week ook bij haar verzekeraar – niet Interpolis – aan de lijn over een lekkage. "We zaten tv te kijken en hoorden ineens iets druppelen. Wat is dat nu, dachten we nog."
Op de grens van de keuken met de woonkamer bleek water naar beneden te sijpelen. "Er zit daar nu een ovale natte plek in het plafond. Als het regent en de wind staat op de kant van het huis, dan druppelt het water naar beneden."

Lieke legt uit: "Wij hebben een berging met een plat dak." Daar waar het platte dak grenst aan de gevel van het huis, lijkt het mis te gaan. "Waarschijnlijk is het allemaal verzadigd geraakt."
Een beetje sacherijnig wordt Lieke er wel van: "Ons huis is pas 5 jaar oud. Ik denk dan: kom op, dit is Nederland. Een huis moet hier toch tegen regen kunnen?"
Capillaire werking?
Het zou zo'n veel voorkomend gevalletje capillaire werking via het daklood kunnen zijn, maar een expert heeft er nog niet naar gekeken. "Zoek maar eens een betrouwbare dakdekker of loodgieter die tijd heeft. Via via hebben we nu iemand gevonden die woensdag komt kijken. Maar of het dan ook snel gemaakt wordt? Een ander bedrijf had pas over een paar maanden tijd."
Schrale troost voor Lieke en anderen met een lekkage: na regen komt zonneschijn. Morgen al, blijkt uit de weerberichten.