Ga naar de inhoud
Zes gezinnen

Oppas voor rechter om misbruik zeven meisjes: 'Niet voor te stellen wat ouders doorstaan'

Rechtbank Den Bosch, waar de zaak wordt behandeld. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Vandaag begint de zedenzaak tegen een vrouwelijke oppas die tijdens haar werk ontucht pleegde met zeven kleine kinderen. Hun ouders, afkomstig uit zes verschillende gezinnen, zullen waarschijnlijk niet zelf bij de rechtszaak aanwezig zijn. "Ze willen koste wat kost de privacy van henzelf en vooral de kinderen meer dan maximaal waarborgen."

De 54-jarige Nancy D. wordt ervan verdacht tijdens haar oppaswerk in Eindhoven en omgeving zeven kinderen seksueel te hebben misbruikt. In totaal werden zeven meisjes in 2021 - destijds tussen de één en zes jaar oud - hiervan slachtoffer. D. zou via een webcam het misbruik met haar 59-jarige partner Peter S. hebben gedeeld.

De zaak kwam aan het licht toen de ouders van een 2-jarig meisje in juni 2021 beelden uit de kinderkamer zagen, waarop te zien was dat hun kind werd misbruikt. D. werd nog diezelfde avond opgepakt. D. heeft bekend dat ze ontucht pleegde. Ook S. heeft gezegd verantwoordelijk te zijn voor het misbruik.

Familie niet aanwezig

De ouders van de misbruikte kinderen hebben aangegeven waarschijnlijk niet bij de rechtszaak aanwezig te zijn. Een woordvoerder van Namens de Familie zegt tegen RTL Nieuws dat de ouders daarmee hun eigen privacy en dat van de kinderen willen beschermen. "Het is natuurlijk vreselijk wat er gebeurd is, dat kunnen jij en ik ons niet voorstellen."

Arrestaties
Lees ook:
Arrestaties in zedenzaak Brabant: zeker zeven jonge meisjes misbruikt door vrouwelijke oppas

Het kan zijn dat sommige ouders uiteindelijk toch besluiten om de rechtszaak bij te wonen of om de zaak op afstand te volgen. "Iedereen kiest daarin zijn eigen weg. Dat kan in allerlei vormen, bijvoorbeeld via een advocaat, maar ook via Slachtofferhulp Nederland", legt de woordvoerder uit.

Spreekrecht

Donderdag krijgen de slachtoffers de kans om hun woord te doen. Mogelijk doen ze dat via hun advocaten of via Slachtofferhulp Nederland.

Familie
Lees ook:
Familie misbruikte meisjes Brabant bang dat namen uitlekken

Advocaat Richard Korver, expert op het gebied van spreekrecht, benadrukt dat in het algemeen de minderheid van de slachtoffers gebruikmaakt van het spreekrecht. Dat de ouders niet bij de rechtszaak aanwezig willen zijn, ziet hij ook niet als probleem: "Als het je meer kwaad dan goed doet, dan is het verstandig om er niet heen te gaan. Je kunt ook iemand sturen, je hoeft niet zelf te gaan."

Verloop rechtszaak

De rechtszaak duurt vier dagen en wordt behandeld bij de rechtbank in Den Bosch. Op maandag 23 januari volgt het requisitoir, waarbij het Openbaar Ministerie alle feiten op een rij zet en straffen eist. De uitspraak staat gepland op 13 maart.

De ouders doen via Namens de Familie de oproep om terughoudend te zijn met het delen van gevoelige zaken, om te voorkomen dat er geruchten of wilde verhalen de ronde doen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS