Ga naar de inhoud
Grootschalig DNA-onderzoek

Doorbraak na inzet uniek hologram: verdachte gepakt voor verkrachtingen

De politie publiceerde eerder een 3D-weergave van hoe de verdachte eruit ziet. Beeld © Politie

Na jaren is er een verdachte opgepakt voor een ernstige zedenzaak uit 2010. Twee jonge meisjes werden toen verkracht in kelderboxen in Vlaardingen en Schiedam, een derde kon ontkomen. De 52-jarige man uit Schiedam is aangehouden dankzij een uniek hologram en grootschalig DNA-onderzoek.

In de nazomer van 2010 werden drie meisjes van 13, 15 en bijna 16 jaar benaderd door een man toen zij hun fiets in een kelderbox wilden zetten, twee keer in Vlaardingen en een keer in Schiedam. Hij sprak ze aan met een smoes over een fietspomp, waarna hij ze onder bedreiging van een mes seksueel misbruikte. Een meisje wist de man te ontvluchten.

Hologram

Om de coldcasezaak op te lossen werd in december 2021 op basis van een compositietekening een hologram gemaakt van de mogelijke dader. Dat hologram werd onder meer getoond in winkelcentra.

Politie
Lees ook:
Politie doet grootschalig DNA-onderzoek in zedenzaak uit 2010

Er kwamen vervolgens ruim driehonderd tips binnen. Een van de tips ging concreet over de verdachte. Afgelopen november werd vervolgens een grootschalig DNA-onderzoek uitgezet. De verdachte werd ook voor dat onderzoek geselecteerd en stond vrijwillig zijn DNA af.

Er bleek een match met de sporen uit het zedendossier uit 2010, waarna de verdachte vanochtend werd aangehouden. Zijn huis is doorzocht en zijn auto in beslag genomen. 

'Bijzonder moment'

De politie is blij dat na jaren eindelijk iemand is aangehouden voor de verkrachtingen. "Uiteindelijk doen we deze onderzoeken voor de slachtoffers, zodat zij een ontzettend nare gebeurtenis die ze is overkomen weer deels kunnen afsluiten", schrijft de politie in een persbericht.

"Het was dan ook een heel bijzonder moment om de slachtoffers vanochtend te kunnen informeren over de aanhouding van de verdachte."