Ga naar de inhoud
Ook oude boeken gescand

Bol.com haalde tientallen nieuwe antisemitische boeken offline

Een medewerker in het distributiecentrum van Bol.com. Beeld © ANP

Webwinkel Bol.com heeft de afgelopen maanden tientallen nieuwe boeken met antisemitische inhoud van de site gehaald. Een automatische tool helpt de winkel bij het vinden van die boeken.

Dat schrijft NU.nl. Beschrijvingen van boeken worden automatisch gescand op mogelijk antisemitische of discriminerende steekwoorden. Dankzij de tool zijn ook tienduizenden boeken die al langer werden aangeboden, aangemerkt.

Veel daarvan blijven in de verkoop. Een paar duizend boeken hebben een informatielabel gekregen over de inhoud en er waren meldingen die vals alarm bleken. Volgens Bol.com zijn ook 'enkele honderden boeken' uit het bestaande assortiment zo haatdragend dat ze niet meer worden verkocht.

Bol.com
Lees ook:
Bol.com stopt met verkoop van antisemitische boeken

Tegen NU.nl zegt een woordvoerder dat het bedrijf een half miljoen boeken in beeld heeft als 'mogelijk controversieel'. "Dit zijn niet alleen antisemitische boeken. Denk ook aan bijvoorbeeld boeken over het zogenaamd 'genezen' van mannen die op mannen vallen."

Verkoop aan banden

Bol.com liet in november al weten de verkoop van antisemitische boeken aan banden te leggen. Daarmee gaf de webshop gehoor aan een oproep van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.

Toen werd ook gezegd dat er naast de nieuwe boeken, gekeken zou worden naar het bestaande aanbod. Eerder had de site al aangekondigd om boeken met complottheorieën uit de webwinkel te halen. In 2020 waarschuwde het het Nederlandse Auschwitz Comité al voor antisemitische boeken bij Bol.com en Amazon.

Bol.com
Lees ook:
Bol.com verwijdert boeken met complottheorieën uit webwinkel