Ga naar de inhoud
'Haags anker'

Rutte: 'Vertrek Segers hoorde ik pas gisteren, was echt een shock'

Gert-Jan Segers en Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer Beeld © ANP / Robin Utrecht

Premier Mark Rutte heeft het vertrek van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers niet zien aankomen. Hij werd daarvan pas gisteren op de hoogte gesteld, zegt hij tegen politiek commentator Frits Wester.

"Dit was voor mij totaal onverwachts. Hij belde mij gisteren vertrouwelijk. Ik had het totaal niet zien aankomen en ik was dan ook echt in shock. Want ik ben erg op hem gesteld. We hebben veel samengewerkt en ik beschouw hem als een anker in de Haagse politiek."

Niet altijd koek en ei

Toch was het niet altijd koek en ei tussen Rutte en Segers. In 2021 kreeg hun politieke verhouding een deuk toen de ChristenUnie-leider zei dat hij niet met Rutte wilde regeren. Maar volgens Rutte was de kou al snel weer uit de lucht: "In die Haagse arena is het onvermijdelijk dat je ook botsingen hebt. Wat samenwerking en vriendschappen definieert is hoe je daar dan mee omgaat. We hebben daar samen goed over gesproken. We hebben ook inhoudelijk wel vaker tegenover elkaar gestaan." 

Zo werkt dat volgens Rutte nu eenmaal, zegt hij: "Verschillende politici, verschillende partijen. Maar het gebeurde altijd vanuit een basaal onderling vertrouwen. Segers is een man die altijd bereid is, ook in moeilijke tijden, verantwoordelijkheid te nemen voor zijn partij, voor zichzelf, en dat heb je in de politiek nodig. Hij staat voor zijn handtekening."

In deze video is te zien waarom Segers niet met Rutte in zee wilde in 2021:

Segers over breuk met Rutte: 'Toetreden tot kabinet niet geloofwaardig'

00:46

Nieuwe leider een risico?

Rutte denkt niet dat het met de Statenverkiezingen voor de deur en een aantal onopgeloste lastige dossiers als de asiel- en stikstofproblematiek een risico is dat de ChristenUnie nu met een nieuwe leider komt. "Daar ben ik niet zo bang voor", zegt hij. "De ChristenUnie is een stabiele partij voor wie een afspraak een afspraak is. Mirjam Bikker (de beoogd opvolger van Segers, red.) heeft een uitstekende reputatie, dus daar maak ik me geen zorgen over." 

Rutte zegt wel dat hij het liefst continuïteit in een regeringsperiode heeft. "Maar ook in de vorige periode zijn Alexander Pechtold en Sybrand Buma weggegaan tijdens de rit en dat is ook met de opvolgers allemaal goed gekomen. Dat zal ook nu vast het geval zijn. Ik gun Gert-Jan dit besluit, waardoor hij zich nu op nieuwe dingen kan gaan richten. Hij heeft een indrukwekkende afscheidsbrief geschreven. Ik kan iedereen aanraden die te lezen. Die zegt ook iets over de balans tussen werk en privé."

Gert-Jan
Lees ook
Gert-Jan Segers stopt als partijleider en Kamerlid van ChristenUnie