Ga naar de inhoud
Twee weken

Amalia maakt officieel kennis met Nederlandse Cariben

Prinses Amalia Beeld © Wesley de Wit

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van 27 januari tot en met 9 februari in het Caribisch deel van het koninkrijk. De reis is bedoeld om Amalia kennis te laten maken met de eilandengroep.

Het is de eerste officiële reis van Amalia als prinses van Oranje. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen vergezelt het gezelschap tijdens het uitgebreide programma.

Bonaire

De 19-jarige Amalia en haar ouders beginnen op Bonaire, waar zij onder meer de slavenhutjes en Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei bezoeken. Ook praten ze met inwoners over klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding.

Op Aruba bezoeken ze onder meer AriKok National Park, een beschermd gebied waar wordt gesproken over natuurbehoud. Ook zijn ze bij het Bon Bini Festival met Caribische muziek en dans.

Het
Lees ook:
Het bizarre jaar van prinses Amalia: 'Eind augustus werd alles anders'

Aansluitend gaan ze met het patrouilleschip de Zr.Ms. Holland naar Curaçao. Aan boord komt de inzet van defensie in het Caribisch gebied aan de orde. Op Curaçao gaan ze naar Landhuis Knip, de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand begon, en naar een voormalige suikerplantage.

Orkaan Irma

Op Sint-Maarten is aandacht voor de opbouw van het eiland na de verwoestingen door orkaan Irma in september 2017. Op Sint-Eustatius staan natuurbeheer, het steeds duurder wordende leven en gesprekken met jongeren over de toekomst op het eiland centraal.

Het bezoek wordt afgesloten op Saba. Daar komt het doel van het eiland om energieneutraal te worden aan de orde. Ook gaan de koning, koningin en de prinses in het dorp The Bottom sporten met kinderen op het grootste Cruijff Court ter wereld.

Bekijk ook: De drukbezette agenda van Amalia

04:14
Na een hectisch 2022 gaan we Amalia vaker zien.