Het dino-embryo dat mogelijk in een versteend ei van het Oertijdmuseum in Boxtel is gevonden, kan ons veel leren over dinosauriërs. Dat zegt paleontoloog Anne Schulp van de Universiteit Utrecht.
Het ei is al onderzocht in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, maar moet nog een keer worden bekeken in het buitenland.
In het Bossche ziekenhuis is geconcludeerd dat er materiaal in het 70 miljoen jaar oude ei zit, maar een deeltjesversneller in Zwitserland of Frankrijk kan nog preciezer bepalen of het inderdaad om resten van een embryo gaat, zo legt conservator Jonathan Wallaard van het Oertijdmuseum uit.
Het enthousiasme was groot tijdens het onderzoek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, zoals je op deze beelden kunt zien:
Onderzoekers in extase: mogelijk dino-embryo ontdekt
Het museum moet eerst een aanvraag voor het vervolgonderzoek doen. Al met al kan het volgens Wallaard nog zeker een half jaar duren voor er uitsluitsel is.
Veel te leren
"Dus ze zijn er zeker nog niet", vindt Schulp dan ook. Het museum heeft direct 'de eerste stapjes' van het onderzoek wereldkundig gemaakt, stelt hij. Maar of het daadwerkelijk om een embryo gaat is volgens de paleontoloog echt nog afwachten. Hij benadrukt wel dat hij nog geen goede beelden van het embryo heeft kunnen bekijken.
Mocht het vermoeden kloppen, dan is dat goed nieuws voor de wetenschap, zegt Schulp. Over dino-eieren valt nog veel te leren. "We kunnen met deze vondst mogelijk veel nieuws te weten komen over hoe ze groeiden en over hun nesten." Maar ook is nog weinig bekend over de eieren zelf: welke dinosauriër uit welk ei komt. "Daar komen we de laatste jaren steeds verder achter en daar kan deze vondst aan bijdragen."
Wat kan het anders zijn?
Bijzonder zou het embryo sowieso zijn. Wereldwijd zijn er slechts tientallen dino-embryo's gevonden, zegt Schulp. Naturalis, waar de hoogleraar ook onderzoeker is, heeft wel een paar eieren, maar die zijn leeg. Voor zover hij weet bevatten ook andere Nederlandse collecties geen embryo's.
Volgens conservator Wallaard is het overigens vrij zeker dat er een dino-embryo in het ei zit. "Het gaat om een gesloten ei. Wat zou het anders kunnen zijn?" Het Oertijdmuseum maakt zich klaar voor veel extra bezoekers. Het ei wordt, tot het naar het buitenland vertrekt voor vervolgonderzoek, tentoongesteld in een vitrine.
Het museum bezit overigens nog zo'n 180 andere dino-eieren. Wallaard wil dat ook die worden onderzocht op een mogelijk interessante inhoud.