Ga naar de inhoud
Cocaïnesmokkel

Opnieuw uithalers opgepakt op Maasvlakte, jongste is 14 jaar

Zeehavenpolitie patrouilleert in de Rotterdamse haven. Beeld © ANP / Duivestein

Op de Rotterdamse Maasvlakte zijn gistermiddag vijf vermoedelijke uithalers – jongeren die containers op het haventerrein openbreken en er drugs uithalen - opgepakt. Het gaat om een 14-jarig kind en vier mannen van 18 tot 22 jaar.

Dat meldt de Zeehavenpolitie. De verdachten werden opgepakt in een terminal. 

Belangrijke spil

Eerder deze week werden in de haven ook al vermoedelijke uithalers opgepakt. Zo zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vijf mensen aangehouden.

Zelfs
Lees ook:
Zelfs 14-jarigen smokkelen coke uit de haven: 'Beloning van 30.000 euro'

Uithalers zijn een belangrijke spil in criminele organisaties. Vorig jaar werden in totaal 241 uithalers aangehouden, van wie sommige meerdere keren. In 2021 waren dit er een stuk meer; in totaal 400. In de eerste week van dit jaar zijn al 27 uithalers aangehouden, maakte de douane dinsdag bekend.

Douane:
Lees ook:
Douane: cocaïnesmokkel mogelijk verplaatst naar Antwerpen

In die daling speelt de nieuwe uithalerswet, die sinds 1 januari 2021 actief is, mogelijk een belangrijke rol volgens het Openbaar Ministerie. Door de wet kunnen uithalers maximaal een jaar celstraf krijgen. Voorheen was de straf voor een ongeoorloofde aanwezigheid op het haventerrein een geldboete van 90 euro.

Kwetsbare gezinnen

De uithalers zijn vaak jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit Rotterdam en omstreken. Ook is een aantal afkomstig uit Amsterdam en Den Haag. Meestal komen ze uit kwetsbare gezinnen met schulden of hebben ze familie in het criminele circuit, maar er zitten ook jongeren bij die snel geld willen verdienen en de gevolgen van hun keuzes niet overzien.

Bekijk ook: antidrugseenheid Rotterdamse haven uitgebreid: zo werkt dit team

02:51
Via zeecontainers worden steeds meer drugs ons land binnengebracht. De antidrugseenheid in de Rotterdamse haven wordt nu uitgebreid om daar beter tegen te kunnen optreden. Hier zie je hoe het Team Bijzondere Bijstand van de Douane werkt.
Bron: RTL Nieuws