Ga naar de inhoud
Onrustig rijpatroon

Ook vanmiddag erg nat, drukke avondspits en files verwacht

File bij Eindhoven (archieffoto) Beeld © ANP / Rob Engelaar

Wie vanmorgen in de file terechtkwam vanwege het slechte weer, kan ook aan het eind van de dag zijn lol op. Rijkswaterstaat verwacht een drukke avondspits.

"Ook vanmiddag is het onstuimig en heel nat", zegt Rijkswaterstaat-woordvoerder Suzanne Maas tegen RTL Nieuws. "De avondspits zal dan ook druk zijn omdat er onrustiger wordt gereden. Mensen remmen wat vaker, houden meer afstand. Als dat gebeurt, past er minder verkeer op de weg, dan is het sneller vol en ontstaan er files."

640 kilometer file

Vanmorgen was er volgens Rijkswaterstaat sprake van een 'zware ochtendspits'. Op het hoogtepunt, zo rond 08.00 uur, stonden er ruim 130 files, met een totale lengte van zo'n 640 kilometer.

Op de radar is te zien hoe de regen momenteel over Nederland trekt:

Volgende week winterse buien

Het blijft vandaag in het zuiden van het land stevig doorregenen, zegt Buienradar-meteoroloog William Huizinga. In het westen en noorden wordt het in de loop van de ochtend droog, maar ook daar gaat het vanavond weer flink plenzen. "We zijn voorlopig nog niet van het natte en onstuimige weer af", aldus Huizinga.

Vanaf zondag slaat het weer om en wordt het kouder. Volgende week krijgen we volgens Huizinga te maken met winterse buien en de daarmee gepaard gaande perikelen als gladheid.

Bekijk ook: Files oplossen doe je zelf, gewoon achter het stuur

01:18
Je kunt zelf achter het stuur het ergste fileleed voorkomen. Want de meeste verkeersopstoppingen ontstaan door het gedrag van de weggebruikers zelf.