Ga naar de inhoud
Wind en regen

Zware ochtendspits op een 'kletsnatte en onstuimige' dag

Beeld © ANP

Het is vanochtend een natte boel op de Nederlandse wegen. In combinatie met windstoten, waarvoor aan de kust ook code geel geldt, levert dat een drukke ochtendspits op. Rijkswaterstaat spreekt van een 'zware ochtendspits' en adviseert weggebruikers die niet in lange files terecht willen komen daarom 'een andere keuze te maken of thuis te werken'.

Op het hoogtepunt, zo rond 08.00 uur, stonden er volgens de ANWB zo'n 133 files van in totaal 640 kilometer. Daarbij is niet alleen gekeken naar de snelwegen, ook de N-wegen worden meegerekend. Vooral in het zuiden van Nederland is het drukker op de wegen dan normaal gesproken op donderdagochtend.

Een ANWB-woordvoerder zegt dat er hier en daar een ongeluk is, maar dat ook de normale files langer zijn dan gebruikelijk. De A2 spant wat dat betreft de kroon, daar kom je op heel veel plekken in een file terecht.

Kletsnat

'Kletsnat, met volle regenmeters', zo vat Buienradar-weerman William Huizinga de situatie vanochtend samen. "Er is gisteravond en vannacht al flink wat regen gevallen en plaatselijk kan daar vandaag nog 25 tot 30 millimeter bij komen."

Gemiddeld valt er in heel januari zo'n 68 millimeter regen. "Dat nu op sommige plekken binnen 24 uur voor een halve maand regen valt, betekent dat het een natte boel is."

Water op de weg

Op verschillende Nederlandse wegen moeten weggebruikers volgens Rijkswaterstaat rekening houden met water op de weg. 

Op de radar is te zien hoe de regen momenteel over Nederland trekt:

Niet alleen de regen, maar ook zware windstoten gooien roet in het eten. Volgens Huizinga moet het verkeer rekening houden met windstoten van 60 tot 75 kilometer per uur landinwaarts. "In het westen van het land, van Zeeland tot aan Noord-Holland en de Wadden, gaat het mogelijk om windstoten tot 90 kilometer per uur."

Code geel

In die kustprovincies geldt zowel vanochtend tot 10.00 uur als komende nacht opnieuw code geel, meldt het KNMI.

Het slechte weer was voorspeld en Rijkswaterstaat riep mensen gistermiddag al op zoveel mogelijk thuis te werken en als het even kan níet de weg op te gaan. "Doe je dit wel, houd er dan rekening mee dat de rijomstandigheden tijdens een hevige stortbui anders zijn", zei Rijkswaterstaat over de situatie.

Geleidelijk droger

Vanuit het westen wordt het vanochtend geleidelijk droger, zegt meteoroloog Huizinga. "Het wordt dan minder onstuimig, maar in de zuidelijke provincies blijft het nat. Het is met 12 graden erg zacht. Vannacht kan het dan ook elders in het land opnieuw gaan regenen. We zijn voorlopig nog niet van het natte en onstuimige weer af."

Vanaf zondag wordt het kouder, en volgende week krijgen we volgens Huizinga te maken met 'winterse perikelen'.

Dinsdag
Lees ook:
Dinsdag en donderdag thuiswerken tegen spits? 'Vergader op een andere dag'