Ga naar de inhoud
'Matige intensiteit'

Verdere stijging griepcijfers: steeds meer mensen besmet

Beeld © Venema Media

Steeds meer mensen raken besmet met de griep. Per 100.000 inwoners gingen er vorige week 103 naar de huisarts met griepachtige klachten. Een week eerder was dit aantal nog 66. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Volgens het Nivel was er afgelopen week een opvallende toename bij de groep van mensen van 65 jaar en ouder. De huidige griepepidemie begon in december, de week voor kerst. In bijna de helft van de bij patiënten afgenomen monsters werd toen het influenzavirus gevonden.

Officieel is er nu sprake van een griepepidemie 'met matige intensiteit'. Het Nivel spreekt daarvan als wekelijks tussen de 103 en 172 mensen per 100.000 Nederlanders met griepverschijnselen naar de huisarts gaan. 

Corona,
Lees ook:
Corona, RS of griep? Deze zelftest laat je in een keer zien welk virus je hebt

Omdat ook veel mensen met griep niet naar de huisarts gaan en het thuis uitzieken, ligt het werkelijke aantal mensen met griep steevast hoger.

De druk op ziekenhuizen loopt de laatste weken steeds verder op. Omdat ook andere virusinfecties zoals het RS-virus momenteel rondgaan in Nederland, is het erg druk in de ziekenhuizen.