Ga naar de inhoud
Vakantiemonitor

Dit jaar 'bijna net zoveel toeristen naar Nederland als vóór corona'

Toeristen in het centrum van Amsterdam, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De toeristische sector herstelt dit jaar mogelijk bijna volledig van de coronacrisis. En niet alleen Nederlanders, maar ook Duitsers, Belgen en Fransen hebben volgens het Nederlandse toerismebureau NBTC weer reislust. Vier van de vijf mensen die het bureau ondervroeg, zijn dit jaar van plan op vakantie te gaan.

Na drie coronajaren zal het buitenlandse toerisme grotendeels terug zijn op het niveau van 2019, verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Gunstige voorwaarden

Ook het aantal mensen dat in eigen land op vakantie gaat, zal naar verwachting iets toenemen. Het toerismebureau maakt schattingen, maar directeur Jos Vranken acht de kans groot dat veel Nederlanders in eigen land op vakantie willen gaan om goedkoper uit te zijn dan bij een reis naar het buitenland.

Bewoners
Lees ook:
Bewoners kopen vakantiepark terug: hun huisjes kunnen blijven

Een kwart van de ondervraagden heeft ook daadwerkelijk al een vakantie geboekt. In Nederland kiezen mensen voor een rustige plek en een accommodatie met flexibele voorwaarden, stelt het NBTC.

Miljoenen Duitsers

Ook van buiten onze grenzen trekken mensen weer naar Nederland. Het toerismebureau verwacht 6,4 miljoen Duitsers, 8 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in 2019, vóór de coronacrisis.

"We zien dat mensen heel graag willen blijven reizen, de intentie om in 2023 op vakantie te gaan is hoog", zegt Vranken. "Echter, inflatie, energieprijzen, het consumentenvertrouwen en corona, maken het lastiger te voorspellen of mensen hun vakantie intentie ook daadwerkelijk omzetten in een boeking."

Op
Lees ook:
Op zoek naar sneeuwzekerheid? 'Ga op wintersport in Scandinavië'