Ga naar de inhoud
'Nut is beperkt'

Gezond kind onder 12 heeft geen coronaprik nodig, zegt Gezondheidsraad

Een GGD-vaccinatielocatie in Rotterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Alleen kinderen tussen de 5 tot en met 11 jaar die een ernstige medische aandoening hebben, zouden nog een vaccinatie tegen het coronavirus aangeboden moeten krijgen. Dat zegt de Gezondheidsraad. Eerder was het advies nog om alle kinderen in die leeftijdsgroep uit te nodigen voor een prik.

Kinderen tussen de 5 tot en met 11 jaar kunnen sinds december 2021 een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad vond dat destijds een goed idee omdat een vaccin kan beschermen tegen MIS-C, een zeldzame aandoening die kinderen kunnen oplopen als ze voor het eerst besmet raken met corona.

Van de kinderen uit die leeftijdsgroep heeft intussen 3 procent zich laten inenten. Intussen heeft het overgrote deel van de kinderen een corona-infectie doorgemaakt, zegt de raad nu. MIS-C komt bijna niet voor bij een tweede of volgende infectie.

'Nut is beperkt'

Daar komt bij dat het risico op de aandoening kleiner is met de omikronvariant van het virus, die nu vrijwel alle besmettingen veroorzaakt. Al met al is het nut van een vaccinatie bij kinderen in deze leeftijdsgroep volgens de Gezondheidsraad dus 'beperkt'.

Gezondheidsraad
Lees ook:
Gezondheidsraad wil aanpassingen in prikschema kinderen

Kinderen met bijvoorbeeld een hartaandoening, een afweerstoornis, een longaandoening, diabetes of obesitas hebben wél baat bij een coronaprik. Die zijn kwetsbaarder, en vaccinatie 'kan zorgen voor een lager risico om in het ziekenhuis opgenomen te worden', zegt de Gezondheidsraad.

Het nieuwe advies geldt ook voor de herhaalprik: kinderen die de eerste prikken tegen corona al hebben gehad, hoeven volgens de raad alleen uitgenodigd te worden voor een herhaalvaccinatie als ze tot een risicogroep behoren.

Kwetsbare huisgenoot

Als ouders een andere reden hebben om een kind zonder verhoogd medisch risico te laten inenten, zou dat nog steeds moeten kunnen, adviseert de raad. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als mensen bang zijn dat het kind een kwetsbare huisgenoot besmet.

Het ministerie van Volksgezondheid moet een besluit nemen over het advies van de Gezondheidsraad. Het ministerie zegt het advies nu te bekijken en later met een inhoudelijke reactie te komen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis daalt verder

Ziekenhuizen behandelen nu 664 mensen die het coronavirus hebben. Voor het eerst sinds 23 december, bijna drie weken geleden, is de bezetting gedaald tot onder de 700. Sinds vorige week dinsdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 155, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het coördinatiecentrum verwacht dat het aantal patiënten op de verpleegafdelingen de komende weken verder zal dalen. In het gunstigste geval zou de bezetting onder de 500 kunnen uitkomen. Het aantal coronapatiënten op de ic's blijft waarschijnlijk stabiel rond de veertig.

Bekijk ook: Coronavaccin voor je jonge kind – dit zijn de voors en tegens

04:01
Een jaar geleden vroegen we kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning waarom ouders hun kind tegen het coronavirus zouden moeten laten vaccineren, of waarom juist niet.