De douane houdt er rekening mee dat een deel van de cocaïnesmokkel in het Rotterdamse havengebied zich heeft verplaatst naar Antwerpen. "We weten het nog niet zeker. Maar als je puur naar de cijfers kijkt, zou er een verband kunnen zijn."
"We zien de criminele samenwerkingsverbanden tussen Rotterdam en Antwerpen wel als communicerende vaten", zegt de Rotterdamse regiodirecteur Jan Kamp.
Extreme geweldsgolf Antwerpen
Afgelopen jaar werd in de Belgische havenstad een recordhoeveelheid van bijna 110 ton cocaïne onderschept. In Antwerpen wordt nu nog met minder geavanceerde scanapparatuur gewerkt dan in Rotterdam. België gaat 70 miljoen euro investeren om onder meer te moderniseren. Antwerpen heeft te maken met een extreme geweldsgolf die gelinkt wordt aan de drugshandel.
Onlangs werd bekend dat de antidrugseenheid in de Rotterdamse haven wordt uitgebreid. In deze video zie je hoe het Team Bijzondere Bijstand van de Douane werkt:
Antidrugseenheid Rotterdamse haven uitgebreid: zo werkt dit team
Hoewel de douaniers in de Rotterdamse haven vorig jaar bijna 25 ton minder cocaïne onderschepten dan een jaar eerder, is 'de bijna 50 ton cocaïne die we hebben tegengehouden nog altijd een enorme hoeveelheid', aldus Kamp.
Minder uithalers gepakt
Er zijn dit jaar 40 procent minder (241) uithalers aangehouden, mensen die drugs uit containers proberen te halen, dan vorig jaar (400) in het Rotterdamse havengebied. Dat zou volgens Kamp te maken kunnen hebben met de afschrikkende werking van de veel zwaardere straffen die betrapte uithalers kunnen krijgen. "Voorheen kregen deze mensen een boete van 95 euro als op ze het haventerrein werden gespot. Tegenwoordig riskeren uithalers een gevangenisstraf."

In de eerste week van dit jaar is alweer 3000 kilo cocaïne onderschept en zijn 27 uithalers aangehouden. Kamp waagt zich niet aan voorspellingen. "Als je het cijfer van deze week zou doortrekken, zou je uitkomen op 150 ton, maar ik doe daar geen echte uitspraken over. We weten dat we niet achterover kunnen leunen. Het blijft lucratieve business, maar wij doen er alles aan om het minder lucratief te maken."
'Havens moeten samenwerken'
Als Nederland en België drugssmokkel willen tegengaan, is het noodzakelijk dat de havens van Rotterdam en Antwerpen op dat gebied gaan samenwerken. Dat zegt Koen Voskuil, specialist ondermijnende criminaliteit bij RTL Nieuws. Sterker nog: drugssmokkel via grote havens is een probleem dat je 'eigenlijk alleen in Europees verband kunt oppakken'.
Voskuil: "Nu is er een economisch belang om niet te controleren, want hoe meer je controleert, hoe meer vertraging er is bij de doorvoer van goederen. Havens prijzen zichzelf uit de markt als ze te veel aan controle doen. Daarom zou Europa aan alle havens dezelfde controle-eisen moeten stellen."
Daarnaast delen Rotterdam en Antwerpen nog een specifiek probleem doordat ze dicht bij elkaar liggen. "Het is voor criminelen ontzettend handig om twee havens vlak naast elkaar te hebben", zegt Voskuil. "Ze kunnen zelfs een schip op het laatste moment van Rotterdam naar Antwerpen omleiden als ze onraad ruiken. Bovendien zijn Nederland en België gespecialiseerd in het doorvoeren van legale goederen Europa in – dus ook van illegale goederen. Want die reizen daarop mee."