Te laat je salaris ontvangen, het niet kunnen houden van pauzes, slecht materiaal, arbeidsongevallen: de lijst van misstanden die werknemers van flitsbezorgbedrijven opnoemen is niet mis. Vakbond FNV ondersteunt de groep en heeft een meldpunt geopend omdat maatregelen uit zouden blijven.
In de grote steden kun je niet meer om ze heen, letterlijk en figuurlijk. Je ziet ze met hun volgepakte rugtas hard door de straten rijden. Voor veel mensen is dat een ergernis, maar wat ze niet beseffen is dat de bezorgers wel hard moeten rijden omdat ze anders wéér een belletje kunnen verwachten. "Waarom duurde het langer?"
Met regelmaat ontvangt een bezorger zo'n belletje als ie te laat is met een bestelling, vertelt Frank van Bennekom. Hij is bestuurder bij FNV Young & United, de jongerentak van de vakbond, en spreekt onder meer namens de meer dan 200 ondertekenaars van een petitie die vorige maand aan de flitsbezorgbedrijven Getir, Gorillas en Flink werd aangeboden.
Veilige werkomstandigheden
"Het is niet veel wat we eisen", zegt Van Bennekom. "In de petitie staan drie eisen: betere lonen, meer zekerheid en veilige arbeidsomstandigheden. Het salaris is met de huidige inflatie zo laag dat veel mensen twee baantjes nodig hebben om rond te komen."
Tijdens de overhandiging van die petitie vorige maand waren ook de bedrijven aanwezig. "Die reageerden toen positief. Ze vonden het goed dat we ermee bezig waren en gaven aan met ons in gesprek te willen", vertelt Van Bennekom. "Nu ruim een maand later hebben we geen enkel gesprek met ze gehad en is er nog niks veranderd."

Een van de bezorgers die de petitie ondertekenden is de 25-jarige Joseph uit Engeland. Hij studeert economie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft zijn baantje als bezorger bij Gorillas hard nodig om rond te komen. "Het werk zelf is echt leuk."
Toch ondertekende Joseph de petitie van FNV. "Het salaris is echt te laag met de huidige inflatie. Het was net iets meer dan 11 euro per uur, exclusief wat bonussen. Nu in het nieuwe jaar is het iets omhoog gegaan. Maar toch, ik moet naast mijn studie minimaal twintig uur werken om te overleven. En dan leen ik nog geld erbij. Sommige collega's van me werken meer dan dertig uur, maar kunnen niet rondkomen."
Niet-werkende remmen
En er waren meer redenen voor Joseph om in actie te komen. "Het wordt je niet gemakkelijk gemaakt om je ziek te melden, de eisen qua tijd die worden gesteld zijn bij slecht weer hetzelfde als bij goed weer. Al beweert Gorillas dat dat niet zo is, maar ik heb daar nog geen bewijs van gezien. En het materiaal is ook niet in orde: soms werken onze remmen of de fietslampen niet. En toen het vorige maand zo koud en glad was, waren er ook geen winterbanden op de fietsen beschikbaar."
En die veiligheid is volgens FNV-bestuurder Van Bennekom een groot probleem. "Eén op de drie flitsbezorgers is betrokken bij een ongeluk. Niet in de laatste plaats omdat ze zo'n hoge werkdruk hebben. Als ze dan ook niet eens de beschikking hebben over goed materiaal, wordt het wel ernstig. Laatst hoorde ik nog over een bezorger die zijn voet gebroken had tijdens zijn werk, en niet eens ziekte-uren kreeg uitbetaald", zegt Van Bennekom.
Een andere flitsbezorger, die anoniem wil blijven, vertelt aan RTL Nieuws dat zijn contracturen toen hij ziek werd ineens werden teruggezet van 40 uur naar 16 uur. Onvoldoende voor hem om van te leven. Na veel aandringen kreeg hij uiteindelijk een tijd later toch zijn uren weer terug.
Ook zou hij tijdens de dagen dat hij ziek was veelvuldig zijn gebeld door zijn baas om toch te komen werken. "Ik ben in anderhalf jaar tijd twee keer ziek geweest. Ik vind niet dat je zo met je werknemers om kunt gaan."
'Besproken en verholpen'
De bedrijven waarom het gaat, Getir, Flink en Gorillas, zijn door RTL Nieuws om een reactie gevraagd. Gorillas heeft daar niet op gereageerd, terwijl Flink laat weten dat alle klachten van de medewerkers die de petitie ondertekenden inmiddels zouden zijn verholpen en besproken. Ook laat het bedrijf weten in gesprek te willen gaan met FNV Young & United.

Dat beaamt Van Bennekom. "Ze hebben dat inmiddels inderdaad aangegeven, dus dat is positief. Maar het is niet zo dat alles daar in orde is. Anders zouden we het gesprek niet aangaan natuurlijk."
Minimumsalaris
Een woordvoerder van Getir laat weten dat 'medewerkers van het bedrijf beschikken over goede arbeidsvoorwaarden'. "In tegenstelling tot bij andere bedrijven zijn zij in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst en ze ontvangen een aantrekkelijk salaris dat boven het minimumloon ligt."
De veiligheid van medewerkers staat hoog in het vaandel, vertelt de woordvoerder. "Ze krijgen verschillende cursussen aangeboden bij indiensttreding. We hebben onze medewerkers uitgenodigd om direct contact op te nemen met ons HR-team als er toch zorgen zijn over veiligheid."
Niet genoeg
Voor Van Bennekom is het niet genoeg. "Dat je boven het minimumloon uitbetaalt, betekent niet zoveel. Meer mag altijd natuurlijk. Helemaal in deze tijd. Bovendien hebben we genoeg bewijs ingezien dat het materiaal waarmee zij werknemers op pad sturen lang niet altijd aan de veiligheidseisen voldoet. Denk bijvoorbeeld aan loszittende sturen, spiegels die ontbreken of remmen die half zijn afgebroken. Het kan én moet nog veel beter."