In het afgelopen jaar is ruim 160.000 kilo cocaïne onderschept in de havens van Rotterdam en Antwerpen. De Belgische douane onderschepte bijna 110.000 kilo cocaïne, de Nederlandse douane ruim 50.000 kilo. De drugsvangst in Rotterdam is flink minder dan een jaar eerder, toen 70.000 kilo werd onderschept.

De douanediensten in België en Nederland werken intensief samen in de strijd tegen de internationale drugshandel.
Ruim 52.000 kilo cocaïne
Uit cijfers van het OM in Rotterdam blijkt dat in het afgelopen jaar ruim 46.789 kilo cocaïne is onderschept in de Rotterdamse haven. In de haven van Vlissingen werd nog eens 4157 kilo ontdekt. De drugs hebben in totaal een straatwaarde van maar liefst 3,5 miljard euro. Toch is de vangst aanzienlijk minder dan in 2021, toen in totaal ruim 70.000 kilo werd ontdekt.
De drugs is Nederland zijn onderschept door het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie.
In totaal zijn er naar aanleiding van de gedane vondsten in Nederland 95 mensen opgepakt na een strafrechtelijk onderzoek. Dat zijn er meer dan in 2021, toen er 59 mensen werden opgepakt. Het gaat hierbij specifiek om personen die verdacht worden een grotere rol te spelen in criminele organisaties.
241 uithalers aangehouden
De zogenoemde 'uithalers', jonge verdachten die het haventerrein opkomen om de drugs uit de containers te halen, zijn een belangrijke spil in deze criminele organisaties. In het afgelopen jaar zijn in totaal 241 uithalers aangehouden, waarvan sommige meerdere keren. In 2021 waren dit er een stuk meer, in totaal 400.

Volgens het OM speelt de nieuwe uithalerswet, die sinds 1 januari vorig jaar actief is, mogelijk een belangrijke rol in de daling. Hierdoor kunnen uithalers maximaal een jaar celstraf krijgen. Voorheen was de straf voor een ongeoorloofde aanwezigheid op het haventerrein een geldboete van 90 euro.
De uithalers zijn vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit Rotterdam en omstreken. Ook zijn er een aantal afkomstig uit Amsterdam en Den Haag. Ze komen over het algemeen uit kwetsbare gezinnen met schulden of hebben familieleden in het criminele circuit. Maar er zitten ook jongeren tussen die denken snel geld te verdienen en de gevolgen van hun keuzes niet overzien.
Naast cocaïne, werden ook andere verdovende middelen aangetroffen. Zo werd onder meer ook 2426 kilo heroïne onderschept, 3149 kilo cannabis en 100 kilo XTC.