Ga naar de inhoud
Voorlopige analyse

1,4 miljoen mensen van zorgverzekering gewisseld: hoogste aantal in jaren

Vrouw aan loket in apotheek. Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Voor de jaarwisseling zijn zo'n 1,4 miljoen mensen van zorgverzekeraar gewisseld. Het gaat om 8 procent van alle Nederlandse verzekerden. Dat melden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en kenniscentrum Vektis.

Het gaat om een voorlopige analyse. Het definitieve overstapcijfer wordt in februari bekendgemaakt. Het was tot 31 december 2022 mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen en het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering kan tot 1 februari dit jaar.

Maximaal
Lees ook:
Maximaal eigen risico opvallend populair bij overstapper zorgverzekering

Jaarlijks varieert het overstappercentage tussen 6 en 7 procent. Het aantal overstappers is dit jaar dus 1 procent hoger dan normaal. Vorig jaar ging het om 6,5 procent van de verzekerden.

ZN en Vektis verwachten dat het uiteindelijke overstappercentage tussen de 8,1 en 8,5 procent zal zijn.

Alle
Lees ook:
Alle verzekeraars op een rij: zo veel duurder wordt je zorgpremie

Een verklaring voor de stijging kan ZN niet geven. "Of mensen wel of niet overstappen is een persoonlijke afweging", zegt een woordvoerder tegen ANP. "We hebben daar nog geen nader onderzoek naar gedaan."

Prijsvergelijkers daarentegen hebben wél onderzoek gedaan. De algemene prijsstijgingen van de kosten van levensonderhoud, zoals energie en boodschappen, zouden volgens een woordvoerder van ZorgKiezer de belangrijkste reden zijn.

Maximaal eigen risico

Opvallend is dat mensen die overstappen van zorgverzekeraar dit jaar aanzienlijk vaker kiezen voor het verhogen van het eigen risico. Dat blijkt uit cijfers van prijsvergelijkingssite Pricewise en Independer. Volgens een woordvoerder van Pricewise kozen ook meer mensen voor alleen een basisverzekering.

Als je meer eigen risico bereid bent te nemen, krijg je meer korting op de maandelijks te betalen zorgpremie. De gemiddelde korting ligt op 220 euro.

Bekijk ook: Switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

02:34
Switchen van zorgverzekering kan honderden euro's per jaar schelen. Maar waar moet je op letten bij een overstap? RTL Z geeft tips.