Je hoeft niet langer te twijfelen bij de recyclebak als het gaat om koffiepads en theezakjes. Beide mogen vanaf nu bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het initiatief is onderdeel van een 'Green Deal' van branchevereniging Koffie & Thee Nederland. De vereniging verwacht door de aanpassing op jaarbasis ongeveer 88 miljoen kilo extra compost.
Koffiefilters waren al toegestaan bij het gft-afval. In 2020 nam de branchevereniging het initiatief om met bedrijven uit de koffie- en theesector, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven te kijken hoe ook koffiepads en theezakjes in het gft-afval zouden kunnen worden verwerkt. Volgens de woordvoerder gooiden mensen koffiepads en theezakjes al 'op gevoel' bij het gft-afval.
Duidelijkheid voor consument
De nieuwe regels dragen volgens een woordvoerder van Koffie & Thee Nederland bij aan de duidelijkheid voor de consument. "We verwachten dat de volledige markt over een paar maanden bestaat uit composteerbare koffiepads en theezakjes. De consument hoeft zich dan geen zorgen meer te maken", vertelt de woordvoerder.

Uit een recente steekproef van Rijkswaterstaat bleek dat inmiddels 93 procent van de theezakjes en 97 procent van alle koffiepads composteerbaar zijn. "Je zou eigenlijk wel kunnen zeggen dat de volledige markt over is", zegt de woordvoerder.
Mocht je toch twijfelen of een theezakje of koffiepad wel composteerbaar is, dan raadt de woordvoerder aan om de verpakking te bekijken of contact op te nemen met het bedrijf achter het product.
Koffiecups
De nieuwe regeling geldt nog niet voor koffiecups. Wel is Koffie & Thee Nederland bezig met een nieuw plan om te zorgen dat óok koffiecups kunnen worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled.
Wat mag er wel en niet in de gft-bak?
Niet zomaar al het afval uit de keuken mag in de gft-bak. Etensresten, schillen, jus, bakvet, theezakjes, koffiepads en notendoppen of eierschalen bijvoorbeeld wel. Maar verpakkingen, kaaskorsten, frituurvet en olie, kauwgom en koffiecups niet.
Van het tuinafval mag je bloemen, planten, bladeren, tuin- en potgrond en takken erin weggooien. Maar niet: kunstmest, grind, grond, klei, steentjes of aardewerk.
Let ook op met kattenbakvulling, vogelkooizand en poep of mest van bijvoorbeeld koeien en paarden: dat mag allemaal niet in de gft. Restanten van dierenvoer en strooisel (hooi, zaagsel) voor kleine knaagdieren wel.