Ga naar de inhoud
'Een schande'

Aboutaleb over misbruik Erasmusbrug: 'Gedaan door haters van de medemens'

Archieffoto van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Beeld © ANP

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft zich voor het eerst uitgesproken over de leuzen die op oudejaarsnacht werden geprojecteerd op de Erasmusbrug. In een nieuwjaarstoespraak sprak hij zich fel uit tegen de daders. "Voor dit soort mensen is geen plaats in Rotterdam."

Op de zijkant van de Erasmusbrug waren tijdens de jaarwisseling teksten als 'Vrolijk blank 2023', 'White lives matter' en 'Zwarte Piet deed niets verkeerd' te zien.

Het Openbaar Ministerie (OM) doet inmiddels strafrechtelijk onderzoek naar het voorval. De teksten zouden niet binnen de vrijheid van meningsuiting vallen. "Eén van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen", zegt het OM.

'Haters van de democratie'

En dat deden ze wel, was vanavond te horen in de woorden van burgemeester Aboutaleb. Eerder liet hij zich niet uit over de leuzen, maar bij zijn nieuwjaarsspeech voor vrijwilligers van de stad kwam het nu wel aan bod. Hij gaf aan, zo is te horen op sociale media waar de speech is gedeeld, dat de brug 'misbruikt is door haters van de medemens'. "Door haters van de democratie."

Aboutaleb stelde dat de Erasmusbrug 'een brug is voor iedereen'. "Een brug die in alle kleuren van de regenboog kan schitteren." Die brug misbruiken noemt hij 'schandalig'. "Het is een schande. Een schande dat dit gebeurt in de stad die door de nazi's is platgebrand." En: "Rotterdam heeft een te hoge prijs betaald om deze stad aan deze fanatici over te laten. Dat wilt u, dat zult u, met mij, nooit laten gebeuren. Als je aan het welzijn van Rotterdam komt, kom je aan de Rotterdammers, kom je aan ons allen." 

'Misbruik van onze stad'

Er moet volgens de burgemeester alles aan gedaan worden om 'deze haters de pas af te snijden'. "Voor deze mensen is in Rotterdam geen plaats. En als ze van elders komen, dan zullen we met elkaar proberen hen te weren misbruik te maken van onze prachtige stad." Hij stelde dat de personen achter de leuzen 'foute, fascistische ideeën' hadden, waarbij het ging om 'extremistisch gedachtegoed'.

OM
Lees ook:
OM start strafrechtelijk onderzoek naar racistische leuzen Erasmusbrug