Bij Hoek van Holland is gisteren en vandaag een gestreepte dolfijn gezien. Dat meldt natuurorganisatie SOS Dolfijn. De situatie van de dolfijn is zorgelijk, mogelijk is het dier in nood.
Normaal gesproken leven dit soort dolfijnen in grote groepen. Dat het dier nu in zijn eentje gezien is, maakt de situatie zorgwekkend, laat de organisatie weten.
Dicht bij de kust
Gisteren kwam de dolfijn een paar keer erg dicht bij de kust en dreigde het dier zelfs te stranden. Vanochtend, rond 10.45 uur, werd het dier weer gezien. Dit keer zwom de dolfijn in de buurt van de Noorderpier bij de Zuid-Hollandse kustplaats.

De Noordzee is niet de natuurlijke habitat van dit soort dolfijnen, vertelt een woordvoerder van SOS Dolfijn. Zij bevinden zich meestal in zeeën en oceanen met gematigde tot warmere temperaturen. Toch worden ze af ten toe gespot in de Noordzee. Dat was onder meer het geval in 2020 bij Harlingen. Dode exemplaren werden aangetroffen in 2016 en 2017. Ook in 2004 en 2006 spoelde dit type aan.
'We hebben hoop'
Dat hoeft nu niet per se te gebeuren, zegt de woordvoerder. Het kan namelijk nog goedkomen met het dier. "Alles is mogelijk. Zolang het dier zwemt, hebben we hoop. Er bestaat een kans dat het dier voedsel vindt en zijn weg terugvindt, bijvoorbeeld naar soortgenoten."
Toch maakt SOS Dolfijn zich dus wel zorgen omdat het dier zich gisteren abnormaal gedroeg. "De dolfijnenambulance staat dan ook klaar."

Gestreepte dolfijnen, officieel Stenella coeruleoalba genoemd, zijn middelgrote dolfijnen. Een volwassen dier wordt maximaal 2.70 meter groot, gemiddeld worden volwassen dieren zo'n 2 meter groot. Kalfjes zijn bij de geboorte nog geen meter groot. Een gestreepte dolfijn kan wel meer dan 50 jaar oud worden.