Ga naar de inhoud
'Ongeziene covidgolf'

België en Duitsland raden niet-essentiële reizen naar China af

Beeld © Getty Images

Duitsland, België en ook Luxemburg raden niet-essentiële reizen naar China af. De reden is de piek in corona-infecties en het overbelaste gezondheidssysteem in het land. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Luxemburg sluit zich aan bij het Duitse advies. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt de 'ongeziene covidgolf' in China sinds het loslaten van het zerocovidbeleid. "Omwille van een mogelijke overbezetting van de ziekenhuizen en het risico op gebrek aan urgente medische bijstand dat daaruit volgt, blijven niet-essentiële reizen momenteel afgeraden."

Reizigers screenen

De Europese Unie heeft de 27 lidstaten afgelopen week sterk aangemoedigd om reizigers uit China voor de vlucht te laten screenen op covid en bij aankomst op Europese bodem eventueel te laten testen. Verschillende landen hebben besloten dat vanaf volgende week een negatieve coronatest nodig is voor reizigers uit China.

Reizigers
Lees ook:
Reizigers uit China moeten vanaf dinsdag negatief coronatestbewijs hebben

In Nederland was tot gisteren alleen een vrijblijvende, gratis zelftest beschikbaar voor reizigers uit China. Vanaf dinsdag moeten ze een negatief testbewijs op corona tonen.

Maatregelen China

Ook in China zelf zijn de nodige maatregelen van kracht. Morgen heropent het land na langdurige afsluiting zijn grenzen. Reizigers moeten een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur overhandigen, maar quarantaine hoeft niet meer.

KLM
Lees ook:
KLM treft maatregelen op vluchten vanuit China, personeel bezorgd

Peking dreigde afgelopen week met tegenmaatregelen, toen de testverplichting voor reizigers uit China in andere landen werd ingevoerd. Die testverplichting werd toen in Peking 'onaanvaardbaar' genoemd.

Bekijk ook: Chinese reizigers krijgen zelftest: 'Kreeg er gelijk twee!'

01:11
Vanaf dinsdag moeten reizigers uit China een negatieve coronatest overhandigen als ze naar Nederland reizen. Tot dan krijgen ze gratis, vrijblijvende zelftests aangeboden op Schiphol.