Ga naar de inhoud
'Exacte informatie uit China ontbreekt'

Kuipers: 'Alert zijn op de opkomst van nieuwe coronavarianten'

Minister Ernst Kuipers. Beeld © ANP.

Als reizigers uit China op alle Europese vliegvelden verplicht een coronatestbewijs moeten laten zien vanaf dinsdag, schept dat duidelijkheid voor die reizigers zelf, zegt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. De EU adviseert haar lidstaten extra maatregelen te nemen en Nederland doet dat ook. Kuipers legt uit waarom. "Exacte informatie over welke varianten er rondwaren in China hebben we nu niet."

Het aantal coronagevallen heeft recordhoogte bereikt in China sinds het loslaten van het veelbesproken zerocovidbeleid. De piek van de besmettingsgolf lag volgens de officiële cijfers op 2 december, maar dat wordt hardop betwijfeld omdat er nu minder wordt getest.

'Alert op andere varianten'

Minister Kuipers zei vandaag tegen RTL Nieuws dat volgens de beschikbare informatie omikronvarianten rondwaren in China, zoals ze dat ook doen in Nederland. Maar hij geeft daarbij aan dat goede informatie ontbreekt. "Bij zoveel besmettingen moet je alert zijn op de opkomst van nieuwe varianten."

In Nederland werd het rioolwater afkomstig van toiletten op Schiphol en vanuit de vliegtuigen vanuit China al verscherpt in de gaten gehouden op de aanwezigheid van coronavarianten. Ook dit met het oog op eventuele nieuwe varianten, die 'een risico meebrengen voor burgers in Europa'.

Reizigers
Lees ook:
Reizigers uit China moeten vanaf dinsdag negatief coronatestbewijs hebben

Naast die controle van rioolwater en het verplicht laten zien van een negatieve zelftest – afgenomen binnen 48 uur voor een reiziger in China aan boord stapt van een vliegtuig – gaat ook een mondkapjesplicht gelden in vliegtuigen vanuit China naar Nederland. "Dat is prettig voor reizigers zelf, hun medereizigers en ook voor het personeel aan boord."

Verwarring voorkomen

In Frankrijk en Italië werd bijvoorbeeld al om een negatieve test gevraagd. Nederland heeft vandaag besloten dat ook te gaan doen. "Wat we geleerd hebben: als verschillende landen in Europa verschillend beleid voeren leidt dat tot veel onduidelijkheid en verwarring. Voor reizigers uit China, voor personeel van luchthavens en veel anderen."

Chaos
Lees ook:
Chaos in Chinese ziekenhuizen door corona: 'Crematiekleding al mee'

Als alle lidstaten het EU-advies overnemen, wordt reizen naar een land zonder testverplichting en vanuit daar doorreizen binnen Europa onmogelijk gemaakt, geeft Kuipers aan. Het is nog onduidelijk welke landen daadwerkelijk maatregelen treffen.

In Duitsland, België, Griekenland, Oostenrijk, Zweden, Spanje, Frankrijk en Italië golden al maatregelen voor reizigers uit China.

Te
Lees ook:
Te laat voor maatregelen tegen corona uit China: 'Niet meer tegen te houden'

Ook veel mensen in Nederland zijn besmet met corona op dit moment. "Het belangrijkste verschil tussen China en Europa is dat de Nederlanders en de Europeanen in de afgelopen drie jaar door vaccinatie en doorgemaakte infecties betere immuniteit hebben opgebouwd. Wij worden dus bij een hernieuwde eventuele besmetting minder ziek dan de Chinezen."

Bekijk ook: Angst voor corona groeit in China: 'Miljoen doden verwacht'

01:02
Crematoria in China draaien overuren en ziekenhuizen kunnen de druk niet aan. Het aantal coronabesmettingen loopt hard op. De vreugde die er was na de versoepelingen, is inmiddels verruild voor angst.