Ga naar de inhoud
Ongeluk in Zwitserland

Basejump-wereld rouwt om verongelukte Jarno: 'Hij was heel ervaren'

Twee wingsuit-vliegers. Beeld © Cultura Images RF

Het overlijden van basejumper Jarno Cordia is keihard aangekomen in de Nederlandse basejump-wereld. Cordia overleed woensdag in Zwitserland bij een sprong met een wingsuit. "Je verwacht dit bij hem niet, hij was echt wereldtop."

Cordia overleed woensdag bij een sprong in Lauterbrunnen, een bekende locatie onder basejumpers. Volgens de politie sloeg hij om nog onbekende reden meerdere keren tegen een rotswand. Hij overleed ter plekke. 

Medeleven

Basejumpers uit binnen- en buitenland betuigen op internet hun medeleven. Cordia was wereldwijd bekend als een zeer ervaren springer, die ook lesgaf in basejumpen. Hij veroverde meerdere wereldtitels in verschillende disciplines en werd opgenomen in het Guinness Book of World Records met de langste indoor vrije val in een wingsuit. 

Zeer
Lees ook:
Zeer ervaren Nederlandse wingsuit-vlieger verongelukt in Zwitserland

"Het telefoontje dat ik nooit wilde krijgen", schrijft collega-springer en vriend James McDonald op Facebook. "Dit is niet hoe ons verhaal had moeten eindigen."

Jarno's zus Liesbeth schrijft op Facebook: "Het nieuwe jaar begon zo mooi, een sprong in het diepe in zijn zo geliefde Swiss… Het werd zijn laatste. Onze lieve broer, zoon, vader, zwager, oom, vriend en mentor voor velen in de skydive-scene is niet meer."

'Enorme toewijding'

Jordi Boerman is een ervaren skydiver en basejumper, die Jarno kent uit het kleine basejumpwereldje. Hij noemt het overlijden van Cordia een groot verlies. "Jarno was een bijzondere jongen met een enorme toewijding voor de sport", vertelt Boerman. 

Skydiven of basejumpen?

Skydiven en basejumpen zijn twee verschillende disciplines binnen het parachutespringen.

Bij zowel skydiven als basejumpen wordt een sprong gemaakt met een parachute. Skydivers springen uit een vliegtuig. Basejumpers doen dat vanaf een vast punt, zoals een hoog gebouw of een berg. 

Zowel bij skydiven als basejumpen kan met een wingsuit gesprongen worden. Dat is een pak met stof tussen de benen en armen, waarmee de val vóór de parachute geopend wordt flink kan worden verlengd. De vrije val wordt met een wingsuit meer een vlucht. Daarbij halen springers snelheden van boven de 300 kilometer per uur. 

Ook Ronald Overdijk, die regelmatig sprongen maakte met Jarno, herinnert hem als een zeer begaafd springer. "Ik vind hem de beste in de wereld", zegt Overdijk. "Springen was zijn leven. Hij was helemaal idolaat, vanaf het begin tot aan het einde."

In 2014 vlogen Jarno Corida en Ronald Overdijk samen vlak langs de Euromast in Rotterdam:

Ondanks zijn ervaring - Jarno maakte duizenden sprongen - blijven er risico's bestaan. Vooral bij sprongen met een wingsuit, zoals Jarno tijdens zijn fatale sprong droeg. "Basejumpen is al een hoogrisicosport door de extreem kleine marges", vertelt Boerman. "Met een wingsuits maak je het complexer, doordat je minder bewegingsvrijheid hebt."

Elke basejumper kent de risico's van de sport. Toch is de schok groot. "Basejumpen is een van de gevaarlijkste sporten, maar het is de vraag: hoe ga je daarmee om?", vertelt Boerman. "Jarno stond erom bekend dat hij heel professioneel was. Daarom verwacht je dit bij hem ook niet, hij was echt wereldtop en snapte de sport." 

Bizarre
Lees ook:
Bizarre stunt gaat mis: op 4000 meter hoogte van vliegtuig ruilen lukt niet

"Bij het begin van de sprong moet je meteen goed vliegen", legt Boerman uit. "Daarnaast kan het verkeerd gaan vanwege onverwachte wind of een verkeerde inschatting, omdat je vaak vlak langs een berg of rotswand vliegt."

Ronald Overdijk is ook realistisch over de gevaren van de sport. "Wingsuit basejumpen is gewoon gevaarlijk", zegt hij. "Je vliegt hard vooruit. Als er dan iets is, is het over. Dat weten we allemaal." 

Gekkenwerk

Op de vraag of basejumpen gezien de risico's geen gekkenwerk is, twijfelt Boerman. "Aan de ene kant wel ja, maar aan de andere kant is dat ook lekenpraat", zegt hij. "Als er iemand omkomt kun je zeggen: hij zocht het zelf op, het is zijn eigen schuld. Maar mensen kiezen zelf om bepaalde ervaringen te ondergaan. Het belangrijkste is dat je vrij bent om invulling te geven aan je eigen leven."

Het ongeluk van Jarno zal Boermans er niet van weerhouden zelf binnenkort weer te springen. "Als je basejumpt weet je wat je doet, je weet dat je een spelletje speelt waarbij de uitkomst heel stom kan zijn", zegt hij. "Dit ongeluk maakt impact. Maar het is vooral belangrijk om te kijken wat er fout is gegaan, en daarvan te leren."

Bekijk ook: Wingsuit-waaghalzen landen precies in vliegtuig

01:17