Ga naar de inhoud
Schending mensenrechten

Tweede Kamer wil dat Europa vuist gaat maken tegen Iran

Beeld © ANP / Bart Maat

Nederland moet in Europa het voortouw nemen bij maatregelen tegen de machthebbers in Iran. Europa zou moeten optrekken met de Verenigde Staten 'en andere landen in de vrije wereld', schrijven de leiders van tien politieke partijen in een opiniestuk in de Volkskrant. 

"We kunnen met alle landen samenwerken en de dialoog zoeken, maar we staan op als mensen en hun rechten, hun vrijheid en hun leven op het spel staan."

Strijden voor vrijheid

Het artikel volgt op een motie in de Kamer om de Iraanse Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen, waar alleen Forum voor Democratie tegen stemde. 

"Miljoenen Iraanse vrouwen en mannen willen vrijheid, strijden voor die vrijheid en doen dat met gevaar voor eigen leven", schrijven de fractievoorzitters. Ze vinden daarom dat die steun verdienen. "Het Iraanse regime treedt universele mensenrechten met voeten en vormt met zijn militaire activiteiten ook een dreiging voor de internationale veiligheid. Daarom moeten we grotere druk uitoefenen op dit regime."

Nederland
Lees ook
Nederland ontbiedt ambassadeur Iran vanwege mensenrechtenschendingen

Revolutionaire Garde

De partijen vinden dat Nederland in de EU het voorstel moet indienen om de Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen. Ook pleiten ze voor sancties tegen 'specifieke personen uit het Iraanse regime en hun naaste familieleden', zoals eerder is gebeurd met machtige Russen.

"Zo voorkomen we dat zij in Iran vrijheden kunnen schenden om vervolgens hier van onze vrijheden te komen genieten aan bijvoorbeeld onze universiteiten. En zo beschermen we Iraniërs hier, dat zij hier niet zomaar met (familieleden van) hun onderdrukkers uit Iran worden geconfronteerd."

Dit
Lees ook
Dit machtige eliteleger is 'de ruggengraat' van het Iraanse regime

Betere handhaving sancties

De partijen pleiten ook voor betere handhaving van sancties, onder meer door de informatiedeling te verbeteren en landen te bestraffen als ze Iraniërs helpen om sancties te ontduiken. De veiligheidsdiensten zouden bedrijven beter moeten informeren 'zodat een ondernemer ook te weten kan komen of een bedrijf in Dubai eigenlijk een Iraans bedrijf is dat de sancties omzeilt'. Daarnaast moeten Iraniërs in Europa beter beschermd worden tegen bedreiging en intimidatie van de Iraanse regering.

Het artikel is ondertekend door Sophie Hermans (VVD), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Attje Kuiken (PvdA), Jan Paternotte (D66), Lilian Marijnissen (SP), Pieter Heerma (CDA), Kees van der Staaij (SGP), Jesse Klaver (GroenLinks), Farid Azarkan (Denk) en Joost Eerdmans (JA21).

Bekijk ook - Parmida is bang dat ze terug moet naar Iran: 'Niemand is daar veilig'

02:33
Er is grote onrust onder Iraanse vluchtelingen in ons land. Ze zijn bang dat ze terug moeten naar Iran, zelfs nu het regime daar ongenadig hard optreedt tegen demonstranten die meer vrijheid eisen.