Ga naar de inhoud
Kickbokser Robin van Roosmalen

Vrachtwagenchauffeur die zus kickbokser doodreed krijgt taakstraf

Van de aangereden auto was niet veel meer over. Beeld © Michiel van Beers Media

Een 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit Utrecht die een jaar geleden een 29-jarige vrouw doodreed op de snelweg bij Nieuwegein, is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur. Bij het ongeluk raakte kickbokskampioen Robin van Roosmalen zwaargewond.

Het dodelijke slachtoffer was zijn zus Melissa. Zij wachtte half in haar auto zittend samen met haar broer op pechhulp toen een vrachtwagen in volle vaart op de stilstaande auto op de vluchtstrook klapte.

Professioneel kickbokser Robin van Roosmalen stond naast de auto en raakte zo zwaargewond, dat hij zijn vechtsportcarrière heeft moeten beëindigen.

Kickbokser heeft chauffeur vergeven

Toch liet hij twee weken geleden tijdens de rechtszaak weten dat de Utrechtse chauffeur wat hem betreft niet de cel in hoeft.

Tijdens de zitting klonk nog het verwijt dat de chauffeur nooit contact had opgenomen met de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer, maar dat was hem door de politie afgeraden, zei de man. Tijdens een pauze van die zitting spraken de chauffeur en de ex-kickbokser met elkaar en besloot Van Roosmalen de man te vergeven.

Het is nog steeds niet duidelijk waarom de chauffeur zonder af te remmen over de vluchtstrook reed waardoor zijn vrachtwagen de stilstaande auto ramde.

De vrachtwagenchauffeur heeft nog steeds geen idee hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. "Ik heb nog geprobeerd te remmen, maar het was te laat", zei verdachte El Housine J. twee weken geleden.

Uit onderzoek is niet gebleken dat de chauffeur vlak voor het ongeluk op zijn telefoon of navigatieapparatuur zat te kijken. Hij had zijn laatste vracht gelost en was op weg terug naar zijn werkgever in Nieuwegein.

Niet 'zeer onvoorzichtig'

Er was een jaar cel en een rijontzegging van vier jaar tegen de man geëist, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gehandeld. Daar ging de rechtbank niet in mee. Uit niets zou blijken dat de man bewust over de vluchtstrook reed of doelbewust risicovol reed, oordeelden de rechters. Behalve de taakstraf kreeg hij een rijontzegging van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Steunbetuigingen
Lees ook:
Steunbetuigingen voor kickbokser na aanrijding A2: 'Blijf vechten'