Ga naar de inhoud
'Verandering zichtbaar'

Noah, Luca, Mila: waarom veel populaire namen eindigen op een 'a'

Ja, Noah? Beeld © Richard Brocken

De nieuwe ranglijst van populaire babynamen is bekend. Noah en Emma staan bovenaan, en wat opvalt: ouders kiezen vaak voor een korte naam die eindigt op de letter 'a'. Waarom? Omdat dat zo lekker klinkt: "Eèèm-mááá! Nóóó-áááh!"

De Sociale Verzekeringsbank presenteert ieder jaar een overzicht met de populairste babynamen. Van de zeven meest gegeven namen zijn er maar liefst vijf die eindigen op de 'a': Noah, Emma, Luca, Julia en Mila. En ook meisjesnamen als Olivia, Yara, Nora Sara en Anna worden veel gekozen.

Het past allemaal in een trend, zegt taalwetenschapper Gerrit Bloothoofd van de Universiteit Utrecht. "Er is een verandering zichtbaar bij met name jongensnamen. Die eindigden vroeger nooit op een klinker."

Internationale invloed

Bij meisjesnamen gebeurt dat wel al lang. Dat heeft volgens Bloothoofd te maken met het Latijn. "De 'a' is de vrouwelijke Latijnse uitgang. Denk aan Johanna en Maria. Wat de laatste tijd opvalt is dat jongensnamen vaker met een klinker eindigen. En andersom ook: dat er vaker meisjesnamen zijn die eindigen op een medeklinker. Zoals Tess."

En de wereld is figuurlijk kleiner geworden. Ouders zijn door de jaren heen steeds meer geïnspireerd geraakt door het buitenland; internationale namen zijn populair. Het Hebreeuwse Noah is ook in Duitsland populair. "En Luca bijvoorbeeld is een populaire naam in Italië."

Bekijk hier hoe vaak jouw naam werd gekozen:

Sowieso zijn korte namen steeds populairder aan het worden. "Het roept ook lekker, een complexe naam ga je niet schreeuwen om kinderen aan tafel te krijgen."

Waardering voor zachte namen

En als korte namen eindigen op een medeklinker, dan worden ze als stoer gezien, legt Bloothooft uit. "Denk aan Jan, Dirk en Tess. Jongensnamen die op een klinker eindigen, zijn wat zachter. En dat wordt nu steeds meer gewaardeerd."

Ouders kiezen vaak ook voor een naam die ook in het buitenland bekend is, en goed uit te spreken is in andere talen. "Dat maakt dat een naam die op een 'a' eindigt ook prima kan."

Volgens taalwetenschapper Marc van Oostendorp van de Radboud Universiteit in Nijmegen zeggen ouders over het algemeen bij jongens dat ze op zoek zijn naar een leuke naam; denk aan Sam, Mees en Finn.

"En bij meisjes willen ouders vooral een móóie naam, met klinkers. Maar je ziet steeds meer dat de jongens- en meisjesnamen naar elkaar toe groeien. Een naam die eindigt met een klinker, zoals de 'a', wordt mooi gevonden."

Wereldwijd

Maar waaròm vinden mensen een korte naam eindigend op een klinker zo mooi?

Dat werkt volgens Van Oostendorp in de hele wereld hetzelfde. "Daar is wel onderzoek naar gedaan. 'Papa' en 'mama' worden ook als mooie woorden gezien. Het zijn woorden met een regelmatige vorm. Medeklinker, klinker, medeklinker, klinker. En als het dan ook nog eens eindigt op een klinker, dan kun je het met je stem áánhouden: Eèèm-mááá! Nóóó-áááh! Bij  'Méé-h-éés' moet je toch iets anders gaan doen."

Noah bijvoorbeeld was vroeger eerder een meisjesnaam dan een jongensnaam. Het is een trendnaam, zegt Van Oostendorp. "Over 10 jaar is die naam niet meer zo in de mode. En over 40 jaar weet je ook nog als je die naam hoort, dat er 40 jaar geleden veel Noahs geboren werden."

Dat zoiets tijdsgebonden is, is volgens Van Oostendorp heel wonderlijk. "Mensen kiezen een naam niet omdat ie in de mode is. Ze willen een unieke naam kiezen, die ze ook nog eens mooi vinden. Maar het resultaat is dan toch vaak een modenaam."

Emma,
Lees ook:
Emma, Noah en Sam de populairste kindernamen van 2022

En dat een naam twee lettergrepen heeft, 'bekt' daarbij lekker, zegt de taalwetenschapper. "En dan met name de klemtoon op het eerste deel. Bij meisjesnamen geldt dit al lang. Anna, Emma, Elsa. Sofie is dan een uitzondering."

"Bij jongens was het vroeger altijd Mark, Bas, Tom, Jaap, Jan, Piet. Maar je ziet steeds meer dat jongensnamen 'vervrouwelijken'. Het stoere gaat er een beetje af."

Als zo'n modenaam er eenmaal is, gaan juist meer mensen die naam gebruiken. "Mensen horen dan over iemand die ook Noah heet en denken: dat is een mooie naam, die doen wij ook. Maar juist omdat die naam veel voorkomt, horen ouders die naam vaker." En dus wordt zo'n naam nóg populairder.

Naam oppikken

Een naam moet passen in de sociale omgeving van de ouders, vult Gerrit Bloothooft aan.

"Je hebt voortrekkers die ermee beginnen. Dat mensen een bepaalde naam oppikken, gaat via een soort mond-tot-mondreclame. Je hoort een naam op het schoolplein, in de buurt, of in de media. Dat is een proces dat met alle namen gebeurt. Een naam heeft 5 tot 10 jaar nodig om zichtbaar populair te worden."

Bekijk ook: Opvallend veel mensen zijn eind september jarig

02:23
"Als je 9 maanden terugrekent..."