Ga naar de inhoud
2000 tot 2500 euro

CBR: 'Op grote schaal' fraude met spiekcamera's bij theorie-examen

Beeld © ANP / C. Barton van Flymen

Bij theorie-examens voor het rijbewijs worden steeds vaker mensen betrapt die zich, met behulp van een verborgen camera en een 'oortje', de juiste antwoorden laten influisteren. Het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) slaat alarm om deze zogenoemde voorzegfraude, die 'op grote schaal' zou gebeuren.

Het CBR wil geen exacte cijfers noemen, maar geeft wel aan dat 'de afgelopen drie à vier weken' vier mensen op heterdaad zijn betrapt op deze vorm van fraude.

2000 tot 2500 euro

Volgens Ed Eering, bij het bureau verantwoordelijk voor de theorie-examens, worden normaal gesproken 'enkele keren per jaar' examenkandidaten betrapt op spieken met zulke apparatuur. "We hebben nu aanwijzingen dat het op grote schaal gebeurt. Mensen zouden 2000 tot 2500 euro betalen om op deze manier hun examen te halen." Het examen zelf kost maar 41 euro.

Als een kandidaat wordt betrapt, schakelt het CBR de politie in. Maar volgens het CBR moeten ook de mensen worden aangepakt die de antwoorden voorzeggen. "Examenkandidaten worden, zonder hen af te doen als slachtoffers, op een of andere manier verleid om veel geld hiervoor te betalen. Er moet een overkoepelende aanpak komen waar ook de organisators van de fraude onder vallen."

Deelnemer
Lees ook:
Deelnemer theorie-examen opgepakt: had cameravest om

Directeur van het CBR Alexander Pechtold noemt de fraude 'georganiseerde criminaliteit'. Hij wil dat examenfraude specifiek strafbaar wordt.

Nadat iemand is betrapt, komt die persoon voor het rijexamen onder verscherpt toezicht te staan. Ook vindt er voorafgaand aan het examen een gesprek plaats.

Lookalikes

Het CBR heeft ook te maken met examenfraudeurs die het anders aanpakken. Zo worden kandidaten geregeld betrapt met valse id-bewijzen. Ook worden er geregeld lookalikes naar het examen gestuurd.

Telefoons en horloges zijn verboden. Die moeten in een kluisje tijdens het examen. "Er is zelfs speciale apparatuur, die controleert of de telefoons wel in het kluisje zitten en toch niet stiekem in de binnenzak", vertelt Eering.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw in Letland verschijnt dronken op rijexamen: taakstraf en rijontzegging