Ga naar de inhoud
Ravage is groot

Boer nuchter onder geknakte windmolen op zijn land: 'Een incident'

De boer meldde vanmorgen aan Vattenfall dat de windmolen was afgebroken. Beeld © Inter Visual Studio

Als een incident. Zo beschouwt de boer uit Zeewolde het knakken van de windmolen die vanochtend op zijn land viel. "Ik maak me niet overdreven veel zorgen", zegt hij. "Ik gebruik het land eronder en dat blijf ik ook gewoon doen."

De boer zag rond 11.00 uur vanochtend dat een deel van de windmolen op zijn grond lag. Hij is degene die Vattenfall belde om het te melden, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Foutmelding 

Volgens Vattenfall kwam er gisteravond rond 23.00 uur een foutmelding binnen van de windmolen. Na zo'n foutmelding schakelt een windmolen uit zichzelf uit. Vanmorgen wilde het bedrijf een monteur sturen om te kijken wat er aan de hand was, maar toen werd er al gebeld.

De boer verwacht niet dat de windmolen gisteravond al is afgebroken. "Dat lijkt me stug, want dan hadden wij het wel eerder gezien. Ik ben niet de enige boer hier, dus dan was het wel opgevallen", zegt hij. Hij verwacht dat het pas tegen 11.00 uur vanochtend echt mis is gegaan. Waarschijnlijk speelde de harde wind een rol bij het afbreken van de turbine.

Op deze beelden is te zien hoe groot de ravage is:

Grote ravage: wind blaast windmolen in Zeewolde omver

00:27

De man maakt zich 'niet overdreven veel zorgen', zo zegt hij nuchter. "Maar het is wel fijn als Vattenfall goed kijkt naar wat er is gebeurd." 

Inspecties in december

Wat er precies mis is gegaan, is nog niet duidelijk. Volgens Vattenfall zijn er in december nog inspecties uitgevoerd en waren er toen 'geen zaken die duidden op acuut gevaar'. De zestien windmolens die op hetzelfde windmolenpark staan, zijn uit voorzorg stilgezet.

De windmolens op het park zijn de oudste die Vattenfall zegt te hebben. Ze stammen uit 1989. Omdat andere windmolens nieuwer zijn, ziet het bedrijf geen reden om ook die uit voorzorg stil te zetten.

Grote
Lees ook:
Grote ravage in Zeewolde door geknakte windmolen