Ga naar de inhoud
Cijfers stabiliseren

Griepgolf houdt aan, hoogste niveau sinds begin 2020

Beeld © ANP / Robin Utrecht

De griepepidemie houdt aan. Op elke 100.000 inwoners zagen huisartsen vorige week 66 mensen met griepachtige klachten. Dat is iets minder dan in de week voor kerst, maar dit is wel het hoogste niveau sinds eind maart en begin april 2020, in de begindagen van de corona-epidemie.

Vorige week meldde onderzoeksinstituut Nivel nog een iets hoger cijfer. Toen meldden 70 inwoners met griepachtige klachten op elke 100.000 mensen zich bij een huisarts. Het Nivel sprak toen van 'een sterke toename' ten opzichte van voorgaande weken. Nivel spreekt nu van een 'continuering van de griepepidemie'.

Het Nivel laat weten dat momenteel in aanzienlijk meer monsters die huisartsen afnemen bij patiënten met klachten het griepvirus wordt gevonden. Van de monsters die vorige week werden afgenomen, werd in bijna de helft het influenzavirus (de griep) aangetroffen.

Griepvirus
Lees ook:
Griepvirus grijpt om zich heen: artsen roepen op alert te zijn

Sinds twee weken is officieel sprake van een griepepidemie in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt in de regel van zo'n epidemie als meer dan 58 op de 100.000 mensen naar de huisarts gaan met klachten die aan griep doen denken en 10 procent van de onderzochte monsters het griepvirus bevat.

Schurft daalt

Eerder vandaag maakten de beroepsorganisatie voor de zorgsector NU'91 en de vakbond FNV bekend dat de huidige epidemie leidt tot 'veel uitval' van zorgpersoneel. Tegelijkertijd is er meer werk door griepbesmettingen bij de mensen om wie de zorgprofessionals zich al bekommeren. "Toch is het niet zo dat de alarmbellen allemaal afgaan", liet een woordvoerder weten.

Het aantal gevallen van schurft daalt. In de afgelopen week zagen huisartsen ongeveer 25 patiënten per 100.000 mensen, het laagste aantal in zo'n zeven weken. Vorige week hadden 40 op de 100.000 mensen schurft.

Bekijk ook: Tijd voor de griepprik: zo wordt hij gemaakt

02:56
De jaarlijkse griepprik moet ouderen en kwetsbare mensen bescherming bieden tegen het influenzavirus. Dat is nog niet zo makkelijk. Omdat het virus steeds verandert, is ook het vaccin elke keer weer anders.