Ga naar de inhoud
Mogelijk door harde wind

Grote ravage in Zeewolde door geknakte windmolen

Grote ravage: wind blaast windmolen in Zeewolde omver

00:27

In Zeewolde (Flevoland) is de bovenkant van een windmolen, inclusief de rotor, vernield. Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat het er sterk op lijkt dat de harde wind ter plaatse de molen heeft doen knakken. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

De brokstukken liggen verspreid over enkele honderden meters. De brandweer laat weten dat weggebruikers geen hinder ondervinden van de brokstukken.

De windmolen aan de Nekkeveldweg stond dinsdagavond rond 23.00 uur al stil vanwege een foutmelding, bevestigt Vattenfal na berichtgeving van Omroep Flevoland. Wat de foutmelding was, weet Vattenfal niet. "Dat kan van een kapotte zekering zijn tot een onderdeel dat vervangen moet worden."

Bij een foutmelding zet een windmolen zichzelf stil. De energiemaatschappij was voornemens woensdag een monteur te sturen. "Maar voordat we dat konden doen, kregen we vanochtend al een belletje van een boer dat de windmolen op zijn weiland lag."

De molen stond in een rij met andere windmolens. Vattenfall is eigenaar van het windmolenpark. Ook de andere zestien windmolens zijn uit voorzorg stilgezet.

Grote ravage: wind blaast windmolen in Zeewolde omver

00:27
Bekijk hier beelden van de ravage.

Het energiebedrijf onderzoekt hoe het komt dat de windmolen geknakt is."Uit de laatste inspecties waren er geen zaken die duidden op acuut gevaar", aldus de woordvoerder.

Ouder model

De turbines in het windmolenpark in Zeewolde stammen uit 1989. Vattenfall laat weten dit soort oudere modellen niet op andere plekken in het land te hebben en daarom dus geen noodzaak te zien om meer windmolens uit voorzorg stil te zetten. Ook hoeven mensen zich volgens het bedrijf geen zorgen te maken dat andere windmolens ook knakken, omdat ze regelmatig worden gecheckt. 

De wat oudere turbines zijn te herkennen doordat ze maar twee wieken hebben in plaats van drie. Het energiebedrijf gaat de brokstukken verwijderen, het is nog onduidelijk hoelang dat zal duren.

Enorm
Lees ook:
Enorm deel windmolen blokkeert snelweg bij Apeldoorn