Ga naar de inhoud
Bijna 18 miljoen inwoners

Bevolking groeit alleen door immigratie, meer sterfte dan geboorte in 2022

Vluchtelingen komen aan in Ter Apel, ter illustratie. Beeld © ANP / Kees van de Veen

De Nederlandse bevolking is in 2022 bijna twee keer zo snel gegroeid als een jaar eerder. Dit komt met name door het hoge aantal immigranten dat zich afgelopen jaar in Nederland heeft gevestigd. Deze conclusie wordt getrokken op basis van cijfers tot 1 december 2022 in combinatie met een schatting van de laatste maand.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekenbureau zijn er het afgelopen jaar 227.000 inwoners bijgekomen, een groot verschil met het aantal van 115.000 inwoners dat zich in 2021 in Nederland settelde. Het aantal inwoners in Nederland staat met die groei op 17,8 miljoen.

Oekraïense immigranten

Die groei is gemakkelijk te verklaren: het hoge aantal immigranten draagt voornamelijk bij aan de forse stijging van het aantal inwoners. In 2022 verhuisden ongeveer 402.000 mensen naar Nederland, waarvan ongeveer 100.000 migranten uit Oekraïne kwamen. Zij vluchtten massaal uit eigen land door de Russische invasie die in februari 2022 begon. 

Naast de migranten uit Oekraïne vestigden ook migranten uit Syrië, Turkije, India en Polen zich in Nederland. 

Hulp
Lees ook:
Hulp voor Oekraïners en hun gastgezinnen: twijfels en problemen in huis nemen toe

Geboorte- en sterftecijfers

Dat de bevolkingsgroei volledig kan worden toegeschreven aan buitenlandse migratie, blijkt ook uit de geboorte- en sterftecijfers. In 2022 werden er zo'n 168.000 kinderen geboren, maar overleden er ook zo'n 169.000 mensen.

De
Lees ook:
De bevolkingsgroei halveerde dit jaar. De reden? Corona

Dit sterfteoverschot is een trend die zich al meerdere jaren ontwikkelt. In 2002 was er nog in 13 van de 496 gemeenten sprake van een sterfteoverschot, waar dat op dit moment in 62 procent van alle gemeenten (op dit moment 344) het geval is. Vorig jaar, in 2021, was er nog in 53 procent van de gemeenten een sterfteoverschot.

Provincies en steden

Flevoland is de provincie waar de bevolking het hardst groeit, daarna komen Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Gekeken buiten de gemeenten, groeien de grotere steden in Nederland het hardst. Eindhoven en Almere hadden de sterkste groei met 22 nieuwe mensen per duizend inwoners.

Van de grote steden zitten alleen Rotterdam en Breda iets onder het landelijk gemiddelde. Opvallend is dat vanuit de grote steden, met name in de Randstad maar bijvoorbeeld ook Groningen en Eindhoven, meer mensen wegtrekken binnen Nederland dan er bij komen.

De
Lees ook:
De Jonge 'wil grip krijgen op migratie om woningtekort op te lossen'