Ga naar de inhoud
Vaak omstanders

25 vuurwerkgewonden behandeld in Oogziekenhuis, jongste is 7

Beeld © ANP

In totaal heeft het Oogziekenhuis in Rotterdam 25 vuurwerkslachtoffers behandeld, die letsel opliepen tijdens de jaarwisseling. Vijf van de slachtoffers zijn jonger dan 17 jaar, de jongste is 7.

Veel van de slachtoffers staken zelf geen vuurwerk af, maar waren omstander. Gisteren werd bekendgemaakt dat één vuurwerkslachtoffer blind zal blijven aan één oog. Inmiddels is het oog helemaal verwijderd, toen bleek dat het te veel beschadigd was. De patiënt krijgt een prothese.

'Horrornacht'

Oogarts Tjeerd de Faber sprak gisteren van 'een horrornacht'. De harde wind tijdens de jaarwisseling speelde een rol. "Die zorgde voor afzwaaiers. Een van de patiënten werd geraakt toen hij op 25 meter afstand stond."

11-jarige
Lees ook:
11-jarige verliest oog en hand door vuurwerk: 'Waar zijn we mee bezig?'

"Ik heb de afgelopen jaren honderden patiënten met vuurwerkletsel behandeld en vele ogen blind zien worden", zegt De Faber in een persbericht op de site van het ziekenhuis.

"Vuurwerk is één van de allermooiste dingen die je ogen kunnen zien, maar het mag niet het laatste zijn dat je kunt zien." De Faber pleit al jaren voor een vuurwerkverbod voor particulieren.

Zeven mensen moesten gisteren geopereerd worden. Zij hadden bijvoorbeeld zoveel kruit in hun oog gekregen dat dit er met een pincet uitgehaald moest worden, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Hoeveel van de slachtoffers blijvend letsel zullen overhouden aan de jaarwisseling valt nog niet te zeggen. Komende dagen moeten zij herstellen.

Coronajaren

Tijdens de jaarwisseling van 2020, vòòr corona, behandelde het ziekenhuis 18 patiënten met oogletsel door vuurwerk. Tijdens de coronajaren kwamen veel minder oogpatiënten binnen. Op 1 januari 2022 behandelde het Oogziekenhuis vijf vuurwerkslachtoffers. Niemand van hen werd toen geopereerd.

Bekijk ook: Vuurwerkverbod of niet, in Apeldoorn werd gewoon geknald

01:59
In Apeldoorn gold een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. "Dan maar een boete", zegt één van de mensen die toch ging afsteken.